ua en ru

МЗС Франції зазначає, що переговори з Іраном з ядерного питання близькі до завершення

країни на переговорах щодо іранської ядерної програми, які знову завершилися без угоди - за неофіційними даними, з-за заперечень французької сторони.

"Ми не діємо відокремлено, але ми і не бездумно слідуємо за іншими", - заявив Фабіус в інтерв'ю радіостанції Europe 1, підкресливши, що Франція проводить самостійну зовнішню політику.

При цьому французький міністр відмовився повідомити про деталі переговорів по Ірану. "Ми не так вже й далекі від угоди з іранцями, ми рухаємося в правильному напрямку", - зазначив Фабіус.

Наприкінці минулого тижня дипломатичні джерела повідомили, що Іран і міжнародна група "5+1" (Росія, США, Китай, Франція, Великобританія, Німеччина) як ніколи близькі до компромісу з питання іранської ядерної програми. Очікувалося, що на переговорах в Женеві, на які особисто приїхали міністри закордонних справ Франції та Великобританії і держсекретар США Джон Керрі, буде досягнуто якусь попередню угоду, що обіцяє стати прологом врегулювання кризи навколо іранської ядерної програми. Проте 9 листопада 2013 р. Фабіус несподівано дав зрозуміти, що Франція не може прийняти таку угоду. 10 листопада стало зрозуміло, що переговори завершилися без вирішальних домовленостей.

За неофіційними даними, Францію не влаштував той факт, що запропоноване угода не знімало занепокоєння з двох питань: по-перше, угода не обмежувало будівництво ядерного реактора в Араку, а по-друге, не зобов'язувало Іран скоротити запаси виробленого урану зі ступенем збагачення 20%. Позиція Франції виявилася, таким чином, близька до точки зору прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху.

В Ірані емоційно відреагували на блокування Францією угоди з ядерного питання. Офіційне інформагентство Ісламської Республіки IRNA повідомило, що іранський бізнес розглядає можливість скорочення торгових зв'язків із Францією за "авантюрного і незрілого поведінки" французів на переговорах в Женеві. Twitter-аккаунт, імовірно належить канцелярії верховного лідера Ірану аятоли Алі Хаменеї, опублікував заяви А.хаменеї, що містять критику щодо Франції.

Між тим, позиція Франції отримала схвалення у консервативних політичних колах США. Так, відомий сенатор, член Республіканської партії Джон Маккейн написав у своєму Twitter: "Франції вистачило сміливості, щоб запобігти погане ядерну угоду з Іраном. Vive la France!".