ua en ru

Microsoft надав американським спецслужбам доступ до Outlook, Skype і SkyDrive

Опубліковані документи викривача американських спецслужб Едварда Сноудена свідчать про тісну співпрацю компанії Microsoft з Агентством національної безпеки США.

Опубліковані документи викривача американських спецслужб Едварда Сноудена свідчать про тісну співпрацю компанії Microsoft з Агентством національної безпеки США, передає телеканал ABC News з посиланням на британські ЗМІ.

Компанія Білла Гейтса працювала з АНБ як мінімум останні три роки. Фахівці Microsoft допомогли розвідслужбам обійти шифри до ними ж створеної поштової системи Outlook.com. Крім того, АНБ має доступ до "хмарного" сховища SkyDrive.

Повідомляється також, що після придбання Skype в 2011 р. сервіс відеодзвінків був підключений до системи PRISM, яка могла записувати відео - і звукові повідомлення.

У Microsoft наполягають на тому, що співпраця компанії з розвідкою знаходиться повністю в рамках закону, а будь-який доступ спецпідрозділів до даних користувачів здійснюється тільки з санкції суду. У червні компанія вже спростовувала свою тісну співпрацю з АНБ.

Читайте також: Венесуела отримала прохання Сноудена про політичний притулок

Нагадаємо, влітку 2013 р. технічний співробітник Агентства національної безпеки США Эвард Сноуден надав ЗМІ дані про те, що співробітники ФБР і АНБ стежили за громадянами інших країн у соціальних мережах. Спецслужби отримали доступ до серверів провідних комп'ютерних та інтернет-компаній, включаючи Google, Facebook, Apple і Yahoo!.

У червні 2013 р. інформатор спішно покинув свій будинок на Гаваях і перебрався в Гонконг. У США в його відношенні було порушено кримінальну справу. Колишній співробітник Агентства національної безпеки США звинувачується в шпигунстві і крадіжці даних, що містять державну таємницю. Сноуден збирається отримати політичний притулок в Еквадорі. Для цього він прилетів з Гонконгу в Москву, звідки збирається через Кубу дістатися до Південної Америки.