ua en ru

У МХП розповіли про бізнес-проекти для підтримки українського села

У МХП розповіли про бізнес-проекти для підтримки українського села Ілюстративне фото (Pixabey)

Агрохолдинг став ініціатором проведення конкурсу для підтримки бізнесу у селі

Відродження села і стримування трудової міграції сільських мешканців до міст і за кордон є одним з головних завдань Миронівського хлібопродукту (МХП), саме тому був проведений конкурс "Село: Кроки до розвитку". Про це йдеться у повідомленні прес-служби МХП.

Зокрема, як зазначили у МХП, кожен учасник, який гідно представив свій бізнес-план, отримав по 50 тис. грн на започаткування власної справи або ж на розвиток вже діючого бізнесу в сільській місцевості.

У цьому році конкурс відрізнявся від минулорічних своєю масштабністю, адже у 2018 році розширилася географія його проведення із двох до п’яти регіонів, сума фінансової допомоги зросла із 40 до 50 тис. грн, а також майже вдвічі збільшилася кількість грантів.

Якщо у 2016 році їх було всього 10 у трьох районах Черкаської області, у 2017 році вже 45 переможців отримали фінансову допомогу від МХП з Черкаської і Вінницької області, то цьогоріч переможців уже 83. У всіх районах, де проводився конкурс, діють підприємства холдингу. Тож на цих територіях МХП уже плідно співпрацює з громадами і є їх надійним соціальним партнером.

"Наша головна мета — відродити села і стримати трудову міграцію сільських мешканців до міст і за кордон. Довгі роки звідти масово виїжджала молодь. Усе тому, що в людей не було підтримки і стимулу розвивати щось у себе в селі, в районі. Ми даємо ініціативним людям інструменти для цього", — запевнив радник голови правління МХП Дмитро Камбулов.

Як зазначається, агрохолдинг став ініціатором проведення конкурсу та його інвестором. Важливу підтримку для його організації і проведення надали місцева влада та громадські організації.

Так, уже третій рік поспіль надійним партнером МХП на Черкаській області є "Ресурсний центр АНГО" та його виконавчий директор Анатолій Рекун. У Вінницькій області провести конкурс та відібрати кращі бізнес-проекти агрохолдингу допомагає ГО "ВОО "Спілка підприємців "Стіна" та її очільник Олександр Печалін.

Цьогоріч до співпраці з МХП та проведення конкурсу у Івано-Франківській та Тернопільській областях долучився Громадський центр "Еталон" на чолі з Лесею Аронець, а партнером проекту у Дніпропетровській області стала ГО "Фонд "Професійний розвиток" та голова фонду Олена Кравченко. Спільно з партнерами МХП перед проведенням конкурсу проводив навчальні семінари в районних центрах кожного з районів, які відвідали 572 осіб, що полегшило завдання підприємцям-початківцям з написанням бізнес-плану.

Максим Кравченко, співробітник ГО "Фонд "Професійний розвиток", зазначив, що в громадської організації, яку він представляє, є великий досвід роботи з міжнародними інвесторами. А ось з українським партнером довелося співпрацювати вперше. За його словами, це означає, що і в нашій країні великий бізнес готовий "підтримати простих людей, простягнути їм руку допомоги".

"Наш проект передбачає підтримку підприємців-початківців сільської місцевості. Хтось мав лише ідею, інші вже заснували бізнес і потребували вдосконалення чи розширення своїх потужностей. Але всі проекти спрямовані на розбудову села, тож будемо сподіватися, що спільними зусиллями досягнемо важливої мети. Для нас важливі успіхи активних та ініціативних людей у громадах", — сказала Вікторія Нагірняк, керівник напряму "Корпоративна соціальна відповідальність МХП".

У Черкаській області власні бізнес-проекти на розгляд журі подали 55 осіб, з яких 28 було визнано найбільш перспективними і нагороджено грантами, що на три гранти більше, ніж було заплановано. Серед них як тваринництво, рослинництво, сфера послуг, так і розвиток бджільництва, а також равликова ферма.

"Прикметним є те, що конкурс грантів від МХП, який було започатковано саме на Черкащині, щороку розширює свою територію і вже охоплює п’ять областей. А значить, українське село має перспективи розвитку і процвітання", — зазначив Анатолій Рекун, директор ресурсного центру АНГО, який є незмінним партнером конкурсу.

У Вінницькій області з 62 бізнес-планів, поданих на конкурс, було відібрано 32 переможних замість 30 запланованих, адже вдалих проектів виявилося більше. Це й розвиток фотографії, і квітникарство, і проекти з впровадження інноваційних технологій.

Сім бізнес-планів жителів Тернопільської області та 10 — Івано-Франківської отримали сертифікати на грантову допомогу задля розвитку власного бізнесу. Журі визначило найбільш перспективні бізнес-ініціативи, які сприятимуть розвитку краю.

"Цьогоріч у тренінговій програмі взяли участь 175 учасників із Івано-Франківської та Тернопільської областей. На конкурс надійшло 22 проекти, з них 17 отримали підтримку, — розповідає Леся Аронець, голова правління громадської організації "Громадський центр "Еталон". — Конкурс проводиться вперше в цих областях. Страх не давав багатьом людям розкрити свої можливості. Загалом до фіналу пройшли по три райони із Тернопільщини та Івано-Франківщини. Ми побачили потребу в навчанні фінансовій грамотності мешканців сільської місцевості. Зрештою, проект доводить, що можна не шукати життя за кордоном, а працювати тут".

За даними прес-служби, МХП у минулому році спрямувала 110 млн грн, зокрема, активно підтримує сільське підприємництво задля зміцнення громад та розвитку перспективних напрямів бізнесу з оптимальним використанням ресурсів краю та залученням тамтешніх мешканців.