ua en ru

Міжнародний союз електрозв'язку підтвердив право України регулювати телекомунікації в Криму

Міжнародний союз електрозв'язку підтвердив право України регулювати телекомунікації в Криму
Міжнародний союз електрозв'язку (МСЕ) підтвердив право України регулювати телекомунікації в Криму.

Міжнародний союз електрозв'язку (МСЕ) підтвердив право України регулювати телекомунікації в Криму. Це підтверджує заява генерального секретаря МСЕ Хамадуна Туре, передає прес-служба Держспецзв'язку.

Зокрема, Хамадун Туре у своєму спеціальному доповіді під час засідання повноважної конференції МСЕ 5 листопада висловив серйозну стурбованість ситуацією на території Автономної Республіки Крим та Севастополя. Він підтвердив, що всі держави повинні поважати суверенне право кожної держави-члена МСЕ регулювати свої зв'язки в рамках міжнародно визнаних кордонів. Таким чином, МСЕ, як спеціалізоване агентство ООН у сфері телекомунікацій, шляхом заяви свого Генерального секретаря показав, що буде дотримуватися вимог, встановлених резолюцією Генеральною Асамблеєю ООН № 68/262 (2014) "не визнавати будь-які зміни статусу Автономної Республіки Крим та міста Севастополя" та "утриматися від будь-яких дій або кроків, які можна було б інтерпретувати як визнання будь-якої зміни такого статусу".

Заява Турі була зроблена у відповідь на висловлену Україною серйозну стурбованість порушенням її суверенного права регулювати телекомунікації та використовувати український номерний ресурс на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також порушенням прав України на використання радіочастот, встановлення та експлуатацію радіостанцій в межах міжнародно визнаних кордонів нашої держави.

Згідно з заявою Генерального секретаря, принципи МСЕ щодо суверенітету країн-учасниць для регулювання телекомунікацій в своїх кордонах будуть застосовуватися усіма майбутніми конференціями і асамблеями МСЕ при розгляді використання радіочастотного ресурсу та кодів нумерації в межах міжнародно визнаних кордонів України.

Зазначена заява МСЕ було зроблено на підставі наданих Українською делегацією на ПК-14 фактів порушення Російською Федерацією керівних документів МСЕ на території Криму в частині використання радіочастотного та номерного ресурсу. Також Україна звернулася до учасників Конференції з вимогою про необхідність прийняття МСЕ невідкладних заходів. Однак у ході обговорення резолюції з переліком цих заходів керівництво МСЕ запропонувала делегаціям України та Росії досягти компромісу з тим, щоб не заводити конференцію в глухий кут.

В підтримку заяви Генерального секретаря МСЕ були надані заяви від України, 28 країн ЄС, а також США, Канади, Грузії та ряду інших держав. Заява Генерального секретаря разом із заявами інших країн увійшли в перелік документів Повноважної конференції МСЕ.

Зазначена заява Генерального секретаря є першим важливим рішенням на рівні конференції високого рівня спеціалізованої агенції ООН у відповідь на резолюцію Генеральної Асамблеї ООН від 27 березня 2014 року № 68/262 "Територіальна цілісність України" і може служити прикладом для інших міжнародних організацій, які будуть приймати рішення для виконання цієї резолюції.

Україна також звернулася до Генерального секретаря МСЕ з проханням проінформувати про своїй заяві Генерального секретаря ООН. Незважаючи на заперечення делегації Російської Федерації, яка намагалася представити питання як політичний і не підлягає розгляду на ПК-14, Україні вдалося відстояти визнання з боку МСЕ своїх суверенних прав на регулювання телекомунікацій на території Криму.

Нагадаємо, раніше Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення закликав провайдерів ретранслювати єдиний у світі кримськотатарський телевізійний канал ATR.