ua en ru

Міжнародний аудит діяльності уряду Ю.Тимошенко не матиме жодних юридичних наслідків, - нардепи

Міжнародний аудит діяльності уряду Юлії Тимошенко, який, начебто, виявив факти нецільового використання коштів з державного бюджету, не матиме жодних юридичних наслідків. Про це сьогодні заявив народний депутат від БЮТ Сергій Власенко.
«Оцей звіт будівельної фірми, бо вони такі самі аудитори, як ми - будівельники, не буде мати жодних юридичних наслідків, оскільки вони не здійснювали справжньої аудиторської діяльності. Вони здійснювали діяльність, яку на сьогодні не можна охарактеризувати як аудиторську», - сказав С.Власенко. За його словами, фірми, які проводили відповідну процедуру - Trout Cacheris, PLLC и Akin Gump Strauss Hauer & Feld LLP, за участю Kroll, Inc, - насправді здійснювали ряд дій, які до аудиту не мають жодного відношення.
С.Власенко наголосив, що зараз представники БЮТ не можуть дати ґрунтовних спростувань по цьому аудиту, оскільки ще остаточно не ознайомлені з ним. «Оскільки документ є достатньо товстий, принаймні ззовні, знадобиться декілька днів. Я думаю, наступного тижня ми будемо готові відповідати на ті звинувачення, які висунуті» - сказав нардеп.
При цьому він наголосив, що досі невідомо, яка сума витрачена з бюджету на оплату цього аудиту. «Мною були направлені декілька запитів, щоб з'ясувати, скільки коштують українським платникам податків послуги так званих аудиторів-юристів. Міністерство фінансів сказало, що це питання є питанням комерційної таємниці і залежить від волі кампанії», - підкреслив депутат.
У свою чергу екс-віце-прем'єр Григорій Немиря зазначив, що «псевдоаудит», який нібито був зроблений, не має нічого спільного зі справжнім аудитом і носить виключно PR-характер. Г.Немиря наголосив, що «так званий аудит» проводили не аудитори, а юристи Trout Cacheris, PLLC, оскільки на їхньому офіційному сайті чітко вказано, що фірма займається винятково кримінально-процесуальним законодавством і не має досвіду аудиторської діяльності. «Компанія здебільшого спеціалізується на адвокатських послугах у скандальних справах», - сказав Г.Немиря. Серед них він назвав позбавлення активів компаній Михайла Ходорковського, надання захисту міжнародним шпіонам, представлення інтересів у судах Моніки Левінськи тощо.
За словами Г.Немирі, година праці юристів цієї фірми оплачується на рівні 1 тис. дол. Екс-віце-прем`єр припустив, що саме цим і пояснюється той факт, що досі не оприлюднений остаточний аудит. «Є очевидним матеріальний інтерес тих, хто це проводить, оскільки, згідно з цими погодинними гонорарами в 1 тис. дол., багато ще можна заробити і взяти це з кишені українських громадян», - сказав він, зауваживши, що «псевдоаудит» є черговим тиском на опозицію.