ua en ru

Міжнародні резерви України скоротилися на 0,6%

Міжнародні резерви України скоротилися на 0,6% Фото: міжнародні резерви України скоротилися

Скорочення резервів пов'язане з погашенням Україною кредитних зобов'язань

Міжнародні резерви України на 01 лютого 2017 року склали 15 млрд 445 млн доларів і за місяць скоротилися на 0,6%. Про це йдеться у повідомленні Національного банку України.

Повідомляється, що скорочення резервів у січні було обумовлено сезонними факторами на міжбанківському валютному ринку і виплатами за державним боргом.

На динаміку міжнародних резервів у січні вплинули два основних фактора.

Проведення Нацбанком інтервенцій на міжбанківському валютному ринку. Зокрема, незважаючи на сприятливий клімат на фінансовому ринку, на початку поточного року тимчасово посилився девальваційний тиск на національну валюту. У зв'язку з цим НБУ для згладжування волатильності гривні у рамках інтервенцій продав 235,8 млн доларів. З них 3 млн доларів були продані регулятором за принципом запиту кращого курсу. Купівля Нацбанком валюти склала 157,8 млн доларів, з яких 11 млн доларів було куплено в рамках інтервенцій на підставі запиту кращого курсу.

Другим фактором, що вплинув на формування міжнародних резервів, стало погашення урядом державного і гарантованого державою боргу в іноземній валюті. На ці цілі було направлено 138 млн доларів, з яких 42,3 млн доларів склали платежі за ОВДП.

За результатами місяця, обсяг міжнародних резервів України покриває 3,4 місяці майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов'язань, поточних операцій уряду і Національного банку.

Нагадаємо, в 2016 році міжнародні резерви України збільшилися на 17%.