ua en ru

Міжнародні резерви України в січні зросли до 13,4 млрд доларів

Міжнародні резерви України в січні зросли до 13,4 млрд доларів Фото: глава НБУ Валерія Гонтарєва

За січень обсяг резервів збільшився на 1% або на 142 млн доларів

За попередніми даними міжнародні резерви України на 1 лютого 2016 року становили 13 млрд 442 млн доларів в еквіваленті. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України (НБУ).

Наголошується, що за січень обсяг резервів збільшився на 1% або на 142 млн доларів.

"Нарощування резервів протягом останнього місяця року сприяло розміщенню облігацій внутрішньої державної позики, деномінованих у доларах США. Це забезпечило надходження на користь уряду коштів у сумі 486,1 млн дол. США. У той же час сальдо надходжень від операції swap склала 84,5 млн дол. США", - йдеться в повідомленні.

Регулятор відзначив, що зростання резервів стався, незважаючи на необхідність здійснити платежі уряду щодо погашення і обслуговування державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті. На ці цілі у січні було витрачено 422,7 млн доларів. Зокрема, 344,2 млн доларів було спрямовано на погашення і обслуговування з державними цінними паперами. Також 173,5 млн доларів було направлено на платежі уряду і Національного банку користь МВФ.

Крім того, у січні Національний банк здійснював валютні аукціони для згладжування надмірних коливань курсу гривні. З цією метою протягом місяця було куплено валюти об'ємом 43,5 млн доларів і продано валюти об'ємом 117,8 млн доларів. Чистий продаж валюти Національним банком під час аукціонів за січень склав 74,3 млн доларів.

За підсумками місяця обсяг міжнародних резервів України покриває 3,4 місяця імпорту і є достатнім для виконання зобов'язань та поточних операцій уряду і НБУ.

Нагадаємо, Національний банк України переглянув прогноз економічної активності в 2016 році.