ua en ru

Міжнародні резерви України у травні зросли до 13,5 млрд доларів

Міжнародні резерви України у травні зросли до 13,5 млрд доларів Фото: міжнародні резерви України збільшилися

Обсяг резервів покриває 3,4 місяця імпортних операцій

За попередніми даними міжнародні резерви України на 1 червня 2016 склали 13,536 млрд доларів в еквіваленті. Про це повідомляє Національний банк України (НБУ) на своєму сайті.


Як йдеться у повідомленні, після скорочення обсягу резервів в березні, їх зростання спостерігається вже другий місяць поспіль. Протягом травня збільшення склало 2,2%, або 295 млн доларів,перевищивши рівень, досягнутий до початку 2016 року. За 2015 рік резерви зросли на 36,5%.

Збільшення резервів у травні, пояснює регулятор, відбулося, насамперед, завдяки купівлі Національним банком іноземної валюти для згладжування надмірних коливань на міжбанківському валютному ринку і поповнення нею резервів. Протягом травня НБУ купив 332,7 млн доларів, при цьому аукціонів з продажу валюти в травні не проводилося.

Також нарощуванню резервів сприяло надходження траншу в 271,1 млн доларів США на користь уряду.

У той же час, уряд протягом попереднього місяця сплатив погашення і обслуговування державного і гарантованого державою боргу в іноземній валюті в сумі 176,8 млн доларів. В тому числі, 124,8 млн доларів були спрямовані на обслуговування державних цінних паперів.

Крім того, в травні уряд і Національний банк сплатили на користь Міжнародного валютного фонду 52,3 млн доларів.

За результатами місяця обсяг міжнародних резервів України покриває 3,4 місяця імпорту і є достатнім для виконання зобов'язань та поточних операцій уряду і Національного банку України.

Як повідомлялося раніше, міжнародні резерви РФ за тиждень знизилися на 2,6 млрд доларів.