ua en ru

Міжнародні резерви України досягли максимуму з 2014 року

Міжнародні резерви України досягли максимуму з 2014 року Фото: міжнародні резерви України досягли максимуму за останні 3 роки (pixabey.com)

Станом на 1 вересня вони перевищили 18 млрд доларів

Міжнародні резерви України на 1 вересня 2017 становили понад 18 млрд доларів (в еквіваленті) за попередніми даними. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Як повідомляється, востаннє обсяг резервів перевищував цю позначку на початку 2014 року. Порівняно з початком року, обсяг резервів збільшився на 16%. Зокрема, за підсумками серпня резерви зросли на 240 млн доларів, або на 1,3%.

У серпні на зміну обсягів резервів впливали:

- надходження на користь уряду в сумі 351,5 млндолларов від розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), деномінованих в іноземній валюті;

- валютні інтервенції Національного банку на міжбанківському ринку, за підсумками яких чиста купівля валюти Національним банком становила 234 млн доларів;

зокрема, завдяки сприятливій зовнішньоекономічній кон'юнктурі для товарів українського експорту, насамперед металургії, протягом місяця Національний банк купив 285,3 млн доларів(у тому числі 62млн доларів – за інтервенцій у формі запиту кращого курсу)

Також 31 серпня в зв'язку з перевищенням попиту на валюту над її пропозицією і відповідним посиленням волатильності на валютному ринку Національний банк провів валютний аукціон, в ході якого продав 44,3 млн доларів. Ще 7 млн доларів Національний банк продав за інтервенцій у формі запиту кращого курсу.

Не менш важливим для формування міжнародних резервів держави виявилося вплив платежів уряду і Національного банку в користь Міжнародного валютного фонду в сумі 448,7 млн доларів.

Також в графу витрат України увійшли платежі уряду з обслуговування і погашення державного боргу в іноземній валюті (крім платежів на користь МВФ) на суму 50,1 млн доларів, з яких 12,3 млн доларів - з метою обслуговування та погашення ОВДП, деноміновані в іноземній валюті.

За станом на 1 вересня обсяг міжнародних резервів покриває 3,6 місяці майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов'язань України з поточних операцій уряду і Національного банку.

Нагадаємо, Україну в наступному році необхідно повернути МВФ 1,4 млрд доларів позики.