ua en ru

Міжнародні резерви України досягли 17,8 млрд доларів

Міжнародні резерви України досягли 17,8 млрд доларів Фото: міжнародні резерви України залишаються незмінними (pixabey)

Чиста купівля валюти Нацбанком склала 29,8 млн доларів

Міжнародні резерви України на 1 серпня 2017 склали 17,795 млрд доларів за попередніми даними. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

зокрема, за підсумками липня резерви залишилися майже на рівні попереднього місяця (скорочення склало менше 1%). Незначна зміна обсягу резервів відбулося, перш за все, із-за витрат на обслуговування державного боргу. Загалом резерви знаходяться на рівні 15% вищу, ніж на початку поточного року.

У липні на зміну обсягів резервів впливали:

- надходження на користь уряду в сумі 157,9 млн. доларів від розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), деномінованих в іноземній валюті;

- валютні інтервенції Національного банку на міжбанківському ринку, за підсумками яких чиста купівля валюти Національним банком становила 29,8 млн доларів.

зокрема, протягом місяця Національний банк купив 64,7 млн доларів (у тому числі 52 млн доларів - з інтервенціями у формі запиту кращого курсу). У той же час у липні був проведений одна валютний аукціон, в ході якого Національний банк продав 34,9 млн доларів.

Вихід Національного банку з продажем валюти був пов'язаний з необхідністю згладити надмірні коливання на міжбанківському валютному ринку, які спостерігались у зв'язку із збігом 4 липня вихідного дня (в честь Дня незалежності) в США і робочого дня в Україні, і, як наслідок , відсутності надходжень валютної виручки напередодні.

-Платежі уряду з обслуговування і погашення державного боргу в іноземній валюті на суму 579,4 млн доларів, з яких 509,9 млн доларів - з метою обслуговування та погашення ОВДП, деноміновані в іноземній валюті.

За станом на 01 серпня обсяг міжнародних резервів покриває 3,7 місяці майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов'язань України з поточних операцій уряду і Національного банку.

Нагадаємо, за прогнозами НБУ, міжнародні резерви до 2018 можуть зрости до 20 млрд доларів.