ua en ru

Міжнародні інвестори прийдуть в Україну, якщо отримають гарантії від провідних бізнесменів, - експерти

Міжнародні інвестори можуть прийти в Україну, якщо отримають гарантії відносної безпеки вкладених коштів від великих українських бізнесменів "першої десятки" Forbes. Такої думки дотримуються українські експерти.

Зокрема, Олег Устенко, виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера, вважає, що Україна на сьогоднішній день є вигідною платформою для інвестицій, адже в кризу дешевше заходити на ринок, ніж під час відновлення економіки, оскільки активи дешевшають. "Існує кілька причин для приходу інвестицій в нашу країну навіть у такий важкий час. По-перше, вартість активів зараз впала до історичного мінімуму. По-друге, інвестори розуміють, що вклавши кошти нині, можна отримати такий прибуток, яка компенсує всі ризики. Іноземний інвестор повинен розуміти, що якщо він хоче вкласти 1 млн дол. він повинен купити страховку на 300 тис. дол. (додаткові 30 %)", - отметилУстенко.

Експерти підкреслюють, що ризики в такий період також дуже високі, особливо для іноземних інвесторів. В такий момент важливо мати надійного українського партнера - ключ до розуміння регіону, який може допомогти не тільки правильно вийти на український ринок, але і при необхідності вчасно з нього піти. На думку експертів, такий партнер повинен мати тривалу та успішну історію роботи на українському ринку і одночасно співробітництва з іноземним бізнесом, а також бути аполітичним, щоб не залежати від політичного циклу, якому і так схильна українська економіка. Найбільш вірогідними кандидатами на те, щоб стати в очах міжнародних інвесторів гарантами хоча б відносної безпеки вкладених грошей, експерти називають великих українських бізнесменів "першої десятки" Forbes.

Так, на думку Вадима Карасьова, директора Інституту глобальних стратегій, "міжнародні інвестори проявлять інтерес до Ігоря Коломойського, так як він контролює Дніпропетровську область. Однозначно - до Олександра Ярославського, так як він контролює Харківську область, центральну Україну, а також у нього є взаємне довірче ставлення з французькими інвесторами.

Віктор Пінчук теж повинен зацікавити, тому що активно працює за кордоном і довго займається підвищенням привабливості України в очах іноземних інвесторів".

При цьому Карасьов вважає, що до Ріната Ахметова "буде заявлений не настільки активний інтерес, так як зараз у нього є деякі проблеми в бізнесі".

"Сфери, у які, на мою думку, можуть вкладати інвестори, - це харчова та енергетична промисловості, IT-бізнес, і хімічна промисловість", - зазначив Карасьов.

У той же час, вважає Устенко, "топові" українські бізнесмени інвестуватимуть, навіть нехотячи. "Частина грошей буде заходити з-за кордону. Вся наша бізнес-еліта буде залучати гроші - Ахметов, Коломойський, Пінчук, Ярославський", - упевнений він.

На думку експерта, реальні інвестиційні ресурси в економіку прийдуть "по знайомству" до великого бізнесу, завдяки давнім зв'язкам із зарубіжними партнерами та інтеграції знакових фігур українського бізнес-бомонду в світову економіку.