ua en ru

Міжнародні донори і кредитори виділять Киргизії 1,7 млрд дол. на програми розвитку

Міжнародні донори і кредитори пообіцяли більше 1,7 млрд дол. на найближчі п'ять років на підтримання реформ в Киргизії, яка бореться з бідністю після насильницької зміни влади і міжнаціональних зіткнень. Про це повідомляє Reuters.

Присутні на конференції в Бішкеку делегації Міжнародного валютного фонду, Світового Банку, Азійського банку розвитку, Ісламського банку розвитку, Європейського Союзу, ООН пообіцяли надати допомогу у вигляді суми, що складається з грантів і пільгових кредитів.

"Ресурси міжнародних партнерів з розвитку на підтримку нових проектів у період реалізації Національної стратегії сталого розвитку Киргизької Республіки 2013-2017 рр., оцінюються в розмірі більше 2 млрд дол., з яких реальні виплати за той же період складуть 1,7 млрд дол.", - йдеться в декларації, схваленій учасниками конференції.

"Проте направлення цих потенційних ресурсів в успішні проекти і в реальне поліпшення умов життя звичайних людей потребують розробки сильних стратегій і становлення ефективних установ", - наголошується в документі.

Міжнародні донори надали республіці 1,1 млрд дол. до 2013 р. на відновлення економіки. За даними уряду, республіка отримала з цієї суми 940 млн дол.

Нові інвестиції будуть спрямовані в широкий спектр секторів: енергетику, сільське господарство, охорону здоров'я, освіту, водопостачання і транспорт.

Відзначимо, в січні 2013 р. Киргизія оголосила про п'ятирічний план розвитку, оцінений в 13 млрд дол. Уряд поставив мету подвоїти розмір економіки завдяки проектам, які в основному будуть профінансовані за рахунок іноземних інвестицій і міжнародної допомоги.