ua en ru

Міжнародна федерація журналістів закликала українську владу припинити "переслідування" Шустера

Міжнародна федерація журналістів закликала українську владу припинити "переслідування" Шустера

Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) в своєму листі до української влади закликала їх припинити "переслідування" телеканалу 3S.tv і його засновника Савіка Шустера. Про це повідомляється на сайті Федерації.

"Існує критика, яка лунає в Україні на адресу студії Савіка Шустера з боку політиків, медіаекспертів та представників громадянського суспільства за вибором гостей і тем програм. Однак це не означає, що Савік Шустер або будь-хто інший повинен бути позбавлений владою права на журналістську професію, права на свободу вираження поглядів, права представляти в ефірі різні точки зору", – йдеться в повідомленні на сайті Федерації.


Президент Федерації Філіп Ляруш назвав цей випадок "грубим порушенням основоположних принципів свободи слова і незалежної журналістики".

"Не зумівши піддати майданчик цензурі і примусити його покинути ефір, опоненти свободи слова вдалися до сфабрикованих податкових справ, намагаючись заглушити критику. Завдяки нашій солідарності, гарантуємо, що цього не станеться", – підкреслив Ляруш.

25 квітня Київський міський центр зайнятості анулював дозвіл Шустеру на роботу в Україні, оскільки той нібито не повідомив, що в 2015 році проти нього було відкрито кримінальне провадження. Адвокат Шустера Євген Петренко уточнив, що кримінальну провадження відкрито не щодо Шустера особисто, а щодо "Савік Шустер Студії". ДФС повідомила, що розслідує кримінальне провадження за фактом умисного ухилення від сплати податків стосовно як посадових осіб ТОВ "Савік Шустер Студія", так і самого Шустера.

28 квітня Державна служба зайнятості призупинила дію рішення Київського міського центру зайнятості щодо анулювання дозволу на роботу. Це рішення було прийнято після письмового звернення Шустера до керівництва відомства.

13 червня окружний адміністративний суд Києва скасував рішення Київського міського центру зайнятості про анулювання дозволу Шустеру на працевлаштування в Україні, однак цей вердикт суду спробували оскаржити.

12 липня, Київський апеляційний суд відхилив скаргу Київського міського центру зайнятості та підтвердив рішення суду першої інстанції про надання Шустеру права працювати в Україні. Генеральний директор каналу 3s.tv Павло Єлізаров в коментарі ЗМІ припустив, що в Київському міському центрі зайнятості "продовжать розпочате", оскільки їм не дали команду "відбій".

Сам Шустер вважає, що, переслідуючи "Савік Шустер Студії", Державна фіскальна служба "виконує замовлення людей, яким не вигідно, щоб на телеканалах лунала правда", а її голова Роман Насіров зводить особисті рахунки з телеведучим.