ua en ru

Між В. Цушко і С.Ніколаєнко тривають переговори про створення єдиної лівої партії

Вчора стало відомо, що між лідером Соцпартії Василем Цушко і головою партії "Справедливість" Станіславом Ніколаєнко тривають переговори про створення єдиної лівої партії, пише «Комерсант-Україна».

"Ще напередодні проведення з'їзду СПУ у мене відбулася розмова з Василем Цушко, але конкретніше ми вирішили поговорити після його повернення з відрядження в країни Балтії", - підтвердив факт переговорів С.Ніколаєнко. Лідер "Справедливості" зазначив, що можливість злиття трьох-чотирьох політичних сил лівого і лівоцентристського толку "в єдину могутню ліву партію" з'явилася після зміни керівництва СПУ.

На уточнююче питання, чи не побоюється він, що створенню майбутнього об'єднання може перешкодити екс-глава СПУ, а нині почесний голова партії Олександр Мороз, який був одним з ініціаторів виключення С.Ніколаєнка із СПУ, лідер "Справедливості" відповів: "Думаю, найближчим часом вплив О.Мороза в партії буде зведений до нуля. Наявність в СПУ двох лідерів - Цушко і Морозу - неможлива. Дуже скоро Цушко проведе кадрові перестановки, що не сподобається Морозу, і тоді його відсунуть на задній план".

У числі тих, хто може увійти до майбутнього об'єднання, С.Ніколаєнко назвав партію "Народна влада", очолювану колишнім першим секретарем політради СПУ Йосипом Вінським, який, як і С.Ніколаєнко, знаходився в опозиції до О.Морозу і був виключений із СПУ після того, як звинуватив його в "зраді партійних інтересів".

Вчора в "Народній владі" позитивно поставилися до ідеї об'єднання, назвавши перестановки в керівництві СПУ "шансом для відродження Соцпартії і стимулом для початку консультацій всіх тих, хто вважає себе лівими і лівоцентристами в Україні".

О.Мороз сказав, що як раніше, так і зараз не бачить логіки в подібних об'єднаннях. "В Україні всі ліві і лівоцентристські партії вийшли, як йдеться, з шинелі Соцпартії. Прикладів тому достатньо: ПСПУ, 'Союз лівих сил', та ж 'Справедливість'. Найцікавіше, що, як тільки їх лідери залишають Соцпартію і створюють свою структуру, відразу ж починаються розмови про необхідність об'єднання і сумісних дій на лівому фланзі, - заявив вчора О.Мороз. - Резонне питання: навіщо ж було виходити із СПУ? Чому не об'єднувати ліві сили навколо соціалістів? Ці політичні сили використовують соціалістичні ідеї для прикриття своїх амбіцій і інтересів".