ua en ru

Між Україною та ЄС розпочався черговий раунд переговорів щодо створення зони вільної торгівлі

У Києві офіційно розпочався XV раунд переговорів між Україною та ЄС щодо створення зони вільної торгівлі. Українську делегацію очолює заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Валерій Пятницький, європейську - заступник генерального директора Гендиректорату "Торгівля" Європейської комісії Пітер Балаш. Про це повідомляє прес-служба уряду.
"Основними питаннями порядку денного цього раунду переговорів сторони визначили: лібералізацію товарних ринків, торгівлю послугами, санітарні та фітосанітарні заходи, торговельні аспекти енергетичного співробітництва", - сказав В.Пятницький.
Він также підкреслив, що цей раунд переговорів буде надзвичайно важливим для сторін у контексті визначення подальшої тактики, спрямованої на завершення переговорного процесу.

Переговори відбуваються у рамках 3 блоків: блоку з торгівлі товарами, блоку щодо послуг, заснування компаній, інвестицій, руху капіталу та платежів та блоку щодо правил торгівлі. Та за наступними напрямками: тарифна пропозиція, торгівля товарами, технічні бар'єри в торгівлі, інструменти торговельного захисту, санітарні та фітосанітарні заходи, сприяння торгівлі та співробітництво в митній сфері, протидія шахрайству, правила походження товарів, торговельні відносини в енергетичній сфері, послуги, заснування компаній, інвестиції, рух капіталу та поточні платежі, права інтелектуальної власності, географічні зазначення, конкурентна політика: антимонопольні заходи, конкурентна політика, державні закупівлі, торгівля та сталий розвиток, транспарентність, врегулювання суперечок.

Нагадаємо, наразі відбулось чотирнадцять раундів офіційних переговорів, включаючи власне відкриття переговорного процессу.