ua en ru

Мей заявила про необхідність Брюсселя оплатити мільярдний рахунок за Brexit

Мей заявила про необхідність Брюсселя оплатити мільярдний рахунок за Brexit Фото: Тереза Мей дала зрозуміти, що Лондон хоче зберегти свою частку в ЄІБ

Зокрема за частку Лондона в Європейському інвестиційному банку та інші спільні проекти

Прем'єр-міністр Великобританії Тереза ​​Мей заявила, що Брюссель, на її думку, повинен самостійно сплатити рахунок у "мільярди фунтів" по ​Brexit за частку Лондона в Європейському інвестиційному банку та інші спільні проекти. Про це вона розповіла в інтерв'ю The Sunday Telegraph.

"Гроші, виплачені в минулому" Великобританією, як пояснила британський прем'єр, повинні враховуватися в остаточному акті про розірвання співпраці між ЄС і королівством. Великобританія, за словами Мей, також має фінансові "права", яких слід дотримуватися під час обговорень про виплати, і "зобов'язання" перед об'єднанням, яке вона залишає.

Відповідно до звітів Брюсселя, як нагадує видання, учасники переговорів по Brexit сподіваються отримати від Лондона після закінчення процедури виходу Великобританії з Євросоюзу від 60 мрлд до 100 млрд євро для покриття вже узгоджених платежів у ЄС.

Однак Мей, як зауважує газета, наполягаючи "на так званому законопроекті" про Brexit, "відкинула" ці суми і "деякі цифри" про зобов'язання Великобританії перед ЄС, які називають представники Євросоюзу.

"Існує багато суперечок про те, якими можуть бути зобов'язання Великобританії. Можливо, всі вони були виплачені в минулому. Ми чітко даємо зрозуміти, що розглянемо всі ці права і обов'язки. Є інвестиційний банк, інвестиційний фонд та інші області. Це буде, як ви знаєте, важливою частиною переговорів", - наголосила Мей.

Цим прем'єр-міністр Великобританії, як зауважує видання, вперше публічно дала зрозуміти, що Лондон хоче зберегти свою частку в Європейському інвестиційному банку. За даними державних джерел, вона оцінюється в 16%, що становить близько 10 млрд євро.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що на вимогу Франції та Німеччини, Євросоюз підвищив для Британії суму компенсації за Brexit до 100 млрд євро.