ua en ru

"Метінвест" просить Порошенка втрутитися в ситуацію з орендою НВП "Укрмеханобр"

Метінвест просить президента Петра Порошенка втрутитися в ситуацію з орендою НВП "Укрмеханобр". Про це йдеться у відповідному зверненні групи.

"Просимо звернути вашу увагу на непросту ситуацію, що склалася навколо Маріупольського металургійного комбінату (ММК імені Ілліча (входить до Групи Метінвест) і орендованого ним за договором гірничо-збагачувального комбінату НВП "Укрмеханобр"... В даний час ми спостерігаємо кричуще порушення законодавства України – відбувається спроба рейдерського захоплення "Укрмеханобру" невстановленими особами", - йдеться в повідомленні

Наголошується, що ММК ім. Ілліча на законних підставах орендував підприємство "Укрмеханобр" протягом 11 років, дотримуючись всіх умов договору оренди.

"13 травня 2015 року з МЕРТ було погоджено продовження оренди, а ФДМУ в Донецькій області (орендодавець за рішенням МЕРТ і ФДМ України) попередньо пролонгувало оренду до 31 липня 2016 року – для проведення робіт по переукладання договору. У той же час комбінат отримав погодження МЕРТ в тому, що оренда буде продовжена ще на 5 років – до 14 липня 2020 року. Це видається логічним, враховуючи, що ММК ім. Ілліча вже має дозвіл на видобуток залізних руд до 2019 року, коли запаси кар'єра будуть повністю вичерпані", - йдеться в релізі.

Однак, за даними прес-служби, в липні 2016 року новим балансоутримувачем НПП було визначено державне підприємство "Державна інспекція по якості залізних руд" (ДП "Гикюжруда").

"Враховуючи принципово різний характер діяльності ДП "Гикюжруда" і державного НВП "Укрмеханобр", величезний обсяг активів і існуючий фінансово-економічний стан підприємств, що дана дія є абсолютно недоцільною", - вважають в прес-службі.

Наголошується, що на поточний момент ММК ім. Ілліча досі не отримав належне рішення про відмову від продовження договору оренди.

"Ми переконані, що комбінат має законне право на продовження договору оренди з НВП "Укрмеханобр" і пропонуємо МЕРТ спільно розробити "дорожню карту" для подальшого розвитку держпідприємства... Ми вимагаємо розслідування даної справи з обов'язковим прийняттям конкретних заходів щодо третіх осіб, має намір втілити в життя злочинні плани, які явно суперечать інтересам держави", - резюмується в заяві