ua en ru

Металургійні підприємства України можуть компенсувати коливання на зовнішніх ринках за рахунок внутрішнього попиту, - нардеп

Металургійні підприємства України можуть компенсувати коливання на зовнішніх ринках за рахунок внутрішнього попиту. Таку думку висловив народний депутат України, голова підкомітету з питань підприємництва Комітету ВР з питань промислової і регуляторної політики Михайло Чечетов, передає кореспондент РБК-Україна.

На думку Чечетова, завдяки величезній ємності внутрішнього українського ринку металу, наші металургійні підприємства мають реальні шанси компенсувати коливання попиту на зовнішніх ринках.
"Ось і зараз ми намагаємося розкрутити маховик будівництва житла, як це було зроблено в ході будівництва інфраструктурних проектів під Євро-2012. Зараз йдуть будівництва мостів доріг, комунікацій, і після завершення Євро-2012 реалізація подібних проектів не зупиниться. Підготовку до Євро слід розглядати як механізм, який дозволив нам запустити процес оновлення української інфраструктури - важко зрушити машину з місця, але коли вона вже почала рухатися, штовхати її набагато легше. Я думаю, що та інерція розширення внутрішнього ринку металу, яку ми маємо сьогодні завдяки Євро-2012, збережеться і надалі. Можливо, ми не зможемо повністю компенсувати втрати металургів на зовнішніх ринках, але хоча б частково їх перекриємо і не дамо української металургії зірватися в штопор, який ми спостерігали в кінці 2008 - початку 2009 року", - зазначив народний депутат.

Він також не виключив, що для збереження завантаження підприємств українського ГМК можна задіяти механізм держзамовлення. "Звичайно, тут слід дуже уважно прорахувати економіку і вибудувати ланцюжок від виробника до споживача. Якщо вже ухвалювати рішення про закупівлю продукції підприємств ГМК, то для початку потрібно розуміти під які проекти це робиться, - сказав Чечетов. - Держзамовлення може стати одним з інструментів в арсеналі заходів з підтримки українських металургів. Можна також допомагати через зниження оподаткування, через компенсацію ставок на кредити. Держава повинна вміло варіювати всі механізми підтримки".

Нагадаємо, за даними Держстату, обсяг металургійного виробництва в лютому зменшився на 3,8%.