ua en ru

Місцеві вибори: 14% ДВК порушили законодавчі вимоги щодо підготовчих засідань

Місцеві вибори: 14% ДВК порушили законодавчі вимоги щодо підготовчих засідань Фото: вибори (facebook.com ukrop.mykolaiv.jpg)

Спостерігачі зафіксували несвоєчасне відкриття 1,7% ділянок

Зафіксовані порушення законодавчих вимог щодо підготовчих засідань в 14% дільничних виборчих комісій (ДВК) в ході виборів в об'єднані територіальні громади (ОТГ). Про це повідомляє прес-служба громадської організації "Опора".

"За даними спостерігачів, 85,6% ДВК розпочали підготовчі засідання не раніше ніж за 45 хвилин до початку голосування, забезпечуючи спостерігачам та іншим суб'єктам виборчого процесу можливість контролювати процедури підготовки виборчих дільниць до початку голосування. Раніше 7:15 почали підготовчі засідання 14,4 % ДВК ", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією прес-служби, недотримання ДВК законодавчих вимог щодо належного часу для проведення підготовчих засідань в день голосування негативно впливає на можливості суб'єктів виборчого процесу фіксувати кількість виборчих бюлетенів на дільниці, оглядати виборчі урни і підписувати контрольний лист, який опускається до відповідних ящиків.

Так, на 100% виборчих дільниць, включених в репрезентативній вибірці, в підготовчому засіданні взяли участь більше половини членів ДВК від складу відповідної комісії. Майже 6% ДВК не вели протокол підготовчого засідання ДВК.

Місцеві вибори: 14% ДВК порушили законодавчі вимоги щодо підготовчих засідань

Фото: порушення законодавчих вимог (oporaua.org)

Зафіксовано відкриття 1,7% виборчих дільниць пізніше 8 години, що було пов'язано з проблемами в організації голосування. Зате 98,3% виборчих дільниць відкрилися вчасно.

Спостерігачі на 98,3% виборчих дільниць мали можливість повноцінно спостерігати за підготовчими засіданнями ДВК і початком голосування, в рідкісних випадках ці можливості були обмежені.

З моменту відкриття виборчих дільниць до спостерігачів надходить інформація про помилки в текстах виборчих бюлетенів або факти їх неналежного виготовлення (Житомирська, Київська, Харківська, Черкаська обл.).

"Наявність помилок у виборчих бюлетенях про зареєстрованих кандидатів може негативно вплинути на загальну легітимність виборів", - резюмували в прес-службі.

Місцеві вибори: 14% ДВК порушили законодавчі вимоги щодо підготовчих засідань

Фото: інфографіка від спостерігачів (oporaua.org)

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що були зафіксовані перші порушення на виборах в ОТГ.