ua en ru

Місцеві ради мають будь якими законними засобами протистояти видобутку сланцевого газу, - Віктор Медведчук

Місцеві ради повинні протистояти видобутку сланцевого газу, у тому числі - шляхом проведення акцій протесту. Про це у своєму відеозверненні заявив лідер громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук. Він також підкреслив, що «Український вибір» має намір організовувати акції протесту.

«За законом повинні бути відповідні дозволи місцевих рад. Що ми разом можемо зробити - і «Український вибір» буде робити - це не допустити згоди і затвердження рішення органів центральної влади на місцевому рівні», - сказав Медведчук.

«Якщо раніше все відбувалося на словах, на словах влади, яка збиралася видобувати сланцевий газ, то сьогодні влада переступила межу розмов і йде шляхом конкретних кроків: укладається угода, готуються території. Вже визначено дві території, одна знаходиться на кордоні Донецької та Харківської областей, інша - у Львівській області», - зазначив політик.

На його думку, в Україні просто немає територій, де можна було б безболісно проводити подібний видобуток. Метод гідророзриву, використовуваний при видобутку сланцевого газу, спричиняє серйозний вплив на екологічну ситуацію - приводяться в непридатність грунт, грунтові води, зелені насадження. Зрештою, все це негативно впливає і на здоров'я населення.

Медведчук вважає, що на даному етапі потрібні акції протесту, які переконають представників місцевої влади в необхідності відмовити уряду в реалізації сланцевих планів. В іншому випадку подібні дії, які загрожують національній безпеці та здоров'ю громадян, стануть звичайною практикою української влади.