ua en ru

Місцеві органи влади утворюють архітектурно-містобудівні ради, - проект Містобудівного кодексу.

Для професійного колегіального обговорення планувальних, архітектурних та інженерних рішень об'єктів містобудування і архітектури, а також в разі потреби обґрунтування містобудівних умов та обмежень забудови земельних ділянок при уповноваженому органі містобудування та архітектури Ради міністрів Автономної Республіки Крим, управліннях містобудування та архітектури обласної, Київської та Севастопольської міських, відділі районної державних адміністрацій, уповноваженому органі виконавчого комітету міської ради утворюються архітектурно-містобудівні ради, які провадять свою діяльність відповідно до типового положення про них, яке затверджується центральним органом виконавчої влади з питань будівництва, містобудування та архітектури. Про це йдеться у проекті Містобудівного кодексу України, оприлюдненому на сайті Верховної Ради України. Архітектурно-містобудівна рада утворюється за рішенням Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласної, Київської, Севастопольської міської, районної державної адміністрації, виконавчих органів міської ради.

Архітектурно-містобудівна рада є дорадчим органом, який діє на громадських засадах. Не допускається стягнення коштів із замовників (забудовників) та розробників проектів за підготовку до розгляду та розгляд таких проектів на засіданні архітектурно-містобудівної ради.

Обов'язковому розгляду на засіданні архітектурно-містобудівної ради підлягають містобудівна документація, архітектурні рішення проектів об'єктів архітектури, розташованих в історичній частині міст, в історичних ареалах, проекти висотних будівель та споруд.

На вимогу територіальних громад, відповідних громадських об'єднань, авторів проектів, замовників (забудовників) архітектурно-містобудівна рада може розглядати окремі архітектурні проекти або їх частини.

Положення про вищу архітектурно-містобудівну раду затверджується центральним органом виконавчої влади з питань будівництва, містобудування та архітектури.