ua en ru

Заходи економії принесуть Франції 28 млрд євро за два роки

Франція запланувала заходи економії, покликані принести в казну 28 млрд євро в найближчі два роки. Програма економії необхідна, щоб привести фінанси країни у відповідність з європейськими рекомендаціями, повідомив глава фінансового відомства країни П'єр Московічі, виступаючи напередодні парламентських дебатів по бюджету Франції на наступний рік. Вже в 2014 р. влада має намір заощадити 14 млрд євро, передає Reuters його слова.

Франція запланувала заходи економії, покликані принести в казну 28 млрд євро в найближчі два роки. Програма економії необхідна, щоб привести фінанси країни у відповідність з європейськими рекомендаціями, повідомив глава фінансового відомства країни П'єр Московічі (на фото), виступаючи напередодні парламентських дебатів по бюджету Франції на наступний рік. Вже в 2014 р. влада має намір заощадити 14 млрд євро, передає Reuters його слова.

Франція повинна знайти правильний баланс між скороченням витрат і підвищенням податків, враховуючи необхідність зниження дефіциту бюджету і слабке зростання економіки, пояснив він. Московічі також підтвердив цільовий показник щодо скорочення бюджетного дефіциту до 3,7% ВВП в поточному році, хоча раніше Президент республіки Франсуа Олланд сказав, що цей показник навряд чи буде досягнутий.

Раніше Мінфін повідомляв, що Франція планує вийти на збалансований бюджет до 2017 р. Бюджетні програми на 2013 р. і 2014 р. повинні допомогти країні знизити держборг, який зараз становить 90% ВВП, і привести фіскальні показники у відповідність з європейськими нормами, що допускають дефіцит на рівні не більше 3% ВВП. При цьому економічне зростання республіки залишається на вкрай низькому рівні, що ускладнює досягнення поставлених завдань.

Відзначимо, в кінці травня Єврокомісія (ЄК) надала Іспанії та Франції два додаткових роки на нормалізацію бюджетного дефіциту, Португалії - один рік. Відстрочка за програмою досягнення цільових показників бюджетної консолідації була також надана Польщі, Нідерландам та Словенії.

ЄК обґрунтувала своє рішення невтішним економічним прогнозом для Франції і загальною для всієї єврозони рецесією. За підсумками 2012 р. Франція не змогла досягти запланованих показників по скороченню дефіциту бюджету. Дефіцит бюджету держави минулого року склав 4,8% від ВВП проти цільового показника влади на рівні 4,5%.

Між тим Франція бореться з бюджетним дефіцитом усіма доступними способами. Так, раніше було оголошено, що колекційні вина з льохів Єлисейського палацу будуть продані на аукціоні і заміщені молодими і більш дешевими напоями. Рішення розпродати дорогі вина було прийнято з метою економії бюджету, частина коштів від продажу піде в казначейство країни.