ua en ru

У МЕРТ заявили, що помилкове ліцензування бізнесу обходиться в 900 млн гривень у рік

У МЕРТ заявили, що помилкове ліцензування бізнесу обходиться в 900 млн гривень у рік Фото: Степан Кубів

Мінекономрозвитку і BRDO провели аналіз держрегулювання доступу на ринки

Помилкове ліцензування бізнесу обходиться економіці України в 900 млн гривень щорічно. Про це свідчать результати спільного аналізу держрегулювання доступу на ринки, проведеного Міністерством економічного розвитку і торгівлі та BRDO (Офісу ефективного регулювання).

За даними Офісу ефективного регулювання (BRDO), третина інструментів регулювання доступу на ринки застосовується помилково, а 379 дозвільних документів взагалі не мають визначеного правового статусу.

У той же час, уряд докладає зусиль для дерегуляції бізнес-процедур.

"Дерегуляція залишається одним з пріоритетів уряду. Тільки за останні 6 місяців ми скасували майже 500 застарілих і незаконних актів. У перспективі необхідно на державному рівні запровадити систему ефективного регулювання, яка запобігатиме створенню контрпродуктивних регуляторних практик", - заявив перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів.

За його словами, експерти (BRDO) сектора "Контроль і нагляд" виявили 661 випадок застосування інструментів обмеження доступу до ринків, а норми, що передбачають ці обмеження, містяться в 943 регуляторних актах. При цьому, саме регуляторне поле є неякісним.

Аналітики визначили чотири ключові проблеми регулювання доступу на ринок:

- прогалини в регулюванні ліцензування: наприклад, відсутність ліцензійних умов з 4-х видів господарської діяльності;

- прогалини в регулюванні дозвільної системи: наприклад, не розроблені і не затверджені 18 порядків видачі документів дозвільного характеру, що становить 21% від кількості ДДХ, передбачених Законом України "Про перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності";

- наявність незаконного регулювання: зокрема, 6 видів господарської діяльності ліцензуються незаконно;

- правова невизначеність: 379 документів у сфері дозвільної системи не мають певного правового статусу, і 206 з них мають ознаки документів дозвільного характеру, але не зазначені в Законі України "Про перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності", тобто формально не відносяться до дозвільної системи, але застосовуються дозвільними органами

Офіс ефективного регулювання (Better Regulation Office Delivery) - незалежна неурядова структура, створена за ініціативою Міністерства економічного розвитку і торгівлі та західних партнерів: Світового банку та уряду Канади.

Нагадаємо, раніше Кабінет міністрів схвалив законопроект про спрощення умов ведення будівельного бізнесу.