ua en ru

Меркель "за" єдиний підхід у скасуванні санкцій проти Ірану

Меркель "за" єдиний підхід у скасуванні санкцій проти Ірану Канцлер Німеччини Ангела Меркель

Канцлер Німеччини Ангела Меркель закликала зберегти єдиний підхід у скасуванні санкцій проти Ірану, передає Reuters.

Відповідаючи на запитання про дії Москви (напередодні Володимир Путін скасував ембарго на поставки комплексів С-300 Ірану, - ред.), німецький лідер сказала: "Я закликаю людей до того, щоб зрушити санкції разом, наскільки це можливо".

Меркель зазначила, що країни "шістки" (Росія, США, Велика Британія, Франція, Німеччина і Китай) і Тегеран доклали чимало зусиль, щоб досягти згоди. Меркель привітала угоду Ірану зі світовими державами, у тому числі Росією, про обмеження ядерної програми країни.

Домовленості про зняття економічних санкцій з Ірану в обмін на згортання Тегераном ядерної програми були досягнуті 2 квітня в Лозанні. Згідно з домовленостями, велика частина вже збагаченого урану буде нейтралізована, ліміт на запас матеріалу триватиме 15 років.

Санкції США і ЄС будуть припинені, якщо Міжнародне енергетичне агентство підтвердить, що Тегеран виконав всі ключові умови договору. 3 квітня МЗС Росії закликав негайно зняти санкції. Повідомлялося, що незабаром до опрацювання порядку зняття санкцій РБ ООН з Тегерана підключиться постійне представництво Росії при ООН.