ua en ru

ЄС і США готові призупинити санкції проти Ірану

ЄС і США готові призупинити санкції проти Ірану Барак Обама

Іран та країни "шістки" (Росія, США, Великобританія, Франція, Німеччина і Китай) на переговорах у Лозанні погодили основні параметри всеосяжної угоди з іранською ядерною програмою, заявила верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могерини, передає Reuters.

Роботу над угодою сторони мають намір завершити до 30 червня.

Досягнута домовленість передбачає призупинення санкцій, введених Сполученими Штатами і Євросоюзом через ядерну програму Тегерана.

Введені проти Ірану санкції США і ЄС будуть припинені, якщо Міжнародне енергетичне агентство підтвердить, що Тегеран виконав всі ключові умови договору, заявила адміністрація Білого дому. У разі недотримання умов договору обмеження знову набудуть чинності.

Іран погодився протягом 15 років не будувати ніяких нових об'єктів для збагачення урану, і протягом цього строку не збагачувати уран понад 3,67 %. Ще однією поступкою Тегерана стало згоду на скорочення кількості центрифуг - з нинішніх 19 тис. до трохи більше 6 тис.

Згідно з домовленістю, єдиним іранським об'єктом по збагаченню урану стане об'єкт в Натанзі. Глава МЗС Ірану Мохаммад Джавад Зариф підтвердив, що Тегеран продовжить збагачення урану в Натанзі, об'єкт Фордо для цього використовуватися не буде.

Президент США Барак Обама назвав угоду "історичною", і заявив, що це дозволило виключити можливість створення в Ірані атомної бомби, передає ABC News.

Американський лідер також висловив надію на те, що фінальна угода буде успішно створена і підвищить безпеку у всьому світі.

"Іран згоден на вкрай пильний, прозорий режим перевірок, - сказав він. - Якщо Іран буде шахраювати, світ дізнається про це".

Нагадаємо, сьогодні глава МЗС Ірану Джавад Зариф заявив, що за підсумками минулих переговорів були знайдені рішення з ключових питань.

У той же час ще рік тому він заявляв, що Іран не має наміру згортати жоден з напрямків ядерної програми.