ua en ru

Меркель сумнівається в необхідності надавати допомогу Іспанії

Канцлер ФРН Ангела Меркель сумнівається в необхідності надавати Іспанії фінансову допомогу. Німеччина боїться, що звернення Мадрида за зовнішнім фінансуванням посилить боргову кризу, так як спекулянти переключаться на Італію.

Сьогодні розпочинається дводенний саміт Євросоюзу, однією з основних тем якого стане можлива допомога Іспанії. Країна готова звернутися за кредитною лінією в стабфонд ESM, запевняють іспанські чиновники.

Іспанія довгий час не бажала звертатися за допомогою, побоюючись жорстких умов надання такої підтримки, які можуть погіршити внутрішньополітичну ситуацію. Але представники іспанського Мінфіну на поточному тижні дали зрозуміти, що країна готова запросити допомогу, хоча і в специфічній формі. Вони хочуть, щоб ESM відкрив для них кредитну лінію (без зазначення її розміру), що дозволило б ЄЦБ почати скуповувати її держборг на вторинному ринку. При цьому використовувати її за фактом там не збираються.

Голова ЄЦБ минулого місяця позначив, що подібна допомога можлива, якщо до кредиту будуть прив'язані суворі умови. Втім, в Іспанії вважають, що їм не доведеться затягувати паски набагато сильніше, так як МВФ, який допомагає європейцям розробляти програми порятунку, нещодавно прийшов до висновку, що надмірна економія швидше шкодить економіці, ніж допомагає.

Однак тепер у необхідності надавати Іспанії допомогу сумнівається вже Німеччина - канцлер Ангела Меркель побоюється, що це тільки переключить увагу інвесторів на проблеми Італії і призведе до нової ескалації боргової кризи. У самій Італії з цим не згодні: думка, що "спекулянти, як зграя вовків, просто перейдуть на нову жертву" у разі допомоги Іспанії, помилкова, заявив у минулу п'ятницю прем'єр країни Маріо Монті. "Я переконаний, що як тільки стане зрозуміло, що існує механізм і працює, спекуляції стануть менш агресивними", - підкреслив він.

Читайте також: Звернення Іспанії до єврозони за допомогою на 100 млрд євро скоротить ВВП Італії на 1,5%, - Мінфін Італії

У Німеччині також побоюються, що, крім допомоги Іспанії, виникнуть труднощі з питаннями послаблень для Греції і підтримки економіки Кіпру. У Берліні хотіли б об'єднати всі ці питання в один пакет для розгляду парламентом. "Попросити німецький Бундестаг проголосувати за пакет заходів для Європи простіше для Меркель з політичної точки зору, ніж просити голосувати окремо за допомогу для Іспанії, і Кіпру, і зміни в грецькій програмі", - пояснив економіст Berenberg Bank Хольгер Шмідінг. За його словами, з урахуванням затримки в переговорах з Грецією голосування за такого пакету може відбутися в Німеччині тільки в листопаді.