ua en ru

Меркель у разі перемоги на виборах доведеться змінювати думку німців про їхню роль в ЄС - Bloomberg

Меркель у разі перемоги на виборах доведеться змінювати думку німців про їхню роль в ЄС - Bloomberg Фото: Ангела Меркель (bundesregierung.de)

Канцлеру доведеться розширити уявлення про роль ФРН у ЄС

Канцлеру Федеративної республіки Німеччина (ФРН) у разі перемоги на виборах доведеться змінювати думку німців про їхню роль в Європейському Союзі (ЄС). Про це повідомляє Bloomberg.

"Якщо опитування вірні, Ангела Меркель на шляху до перемоги на четвертий строк в якості канцлера ФРН. Спокуса, після настільки тривалого успіху на виборах, полягає в тому, щоб зберегти формулу без змін і продовжувати давати виборцям те, що вони хочуть. Проте, що має сенс для німців, не зовсім те, що необхідно ЄС в цілому", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією видання, німці хочуть стабільності і процвітання, які у них зараз є. Однак модель ФРН у поєднанні з економічно жорсткою системою єдиної європейської валюти не сприяє успіху інших країн ЄС.

Так, безперечна успішність Німеччини, оскільки її економіка, найбільша в Європі, відмовилася від рецесії і добре росте; експорт зростає незважаючи на високий євро; і бюджет уряду - надлишковий. Однак, в загальній валютній зоні успіх ФРН є проблемою для багатьох інших країн ЄС.

Якщо вони будуть наслідувати німецьку економічну політику у всіх відносинах, вони можуть досягти успіху, однак це вимагає серйозних зусиль, і в той же час відмінності в конкурентоспроможності не можуть регулюватися шляхом перерахунку валют.

В результаті розумна економічна політика для ЄС в цілому вимагає від Німеччини деякого тягаря коригувань, наприклад, більш тісної інтеграції і більш великих фінансових трансфертів. Проте виборці Німеччини не бажають приймати ці витрати економічного керівництва і Меркель доведеться змінити їх думку.

Наголошується, що канцлер підтримала ідею створення Європейського валютного фонду для надання фінансової допомоги під час криз, але вона пручалася більш амбітним планам, висунутим президентом Франції Еммануелем Макроном, щодо загального бюджету єврозони та інших форм більш тісної економічної інтеграції.

Меркель навряд чи висловилася б за такі заходи до виборів; згодом - це інша справа. Німеччина не може вимагати єдину, орієнтовану на зростання і економічно стабільну Європу, а потім ухилитися від своєї важливої ролі в цьому.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Ангела Меркель відмовилася від повторних теледебатів в рамках передвиборної кампанії.