ua en ru

Меркель вважає поступки ЄС Великобританії незначними

Меркель вважає поступки ЄС Великобританії незначними Фото: Ангела Меркель

За словами канцлерки, деякі компроміси далися нелегко

Федеральний канцлер Німеччини Анґела Меркель привітала угоду з Великобританією на саміті ЄС, і вважає поступки цій країні незначними. Про це повідомляє Німецька хвиля.

"Те, що нам тут довелося зробити, можна назвати неабияким зусиллям", - сказала вона.

За словами канцлерки, деякі компроміси далися нелегко. Це стосується, насамперед, мети "дедалі тіснішого союзу", від якої Лондон відмовився.

"Гадаю, що ми не забагато пішли на поступки Великобританії", - зазначила Меркель.

Насамперед поступки Великобританії та ініційовані на її вимогу реформи ЄС стосуються соціальних виплат та пільг як для громадян ЄС, так і для громадян країн, що до ЄС не належать.

Так, зокрема, в майбутньому всі країни ЄС, які здійснюють виплати на утримання дітей громадян в інших країнах, якщо вони проживають не там, де працюють батьки, мають узгоджувати суми виплат із тамтешнім рівнем життя. За планами, нововведення стосуватиметься до 2020 року лише нових заяв на отримання таких виплат.

Крім того, в майбутньому, якщо існуватиме підозра фіктивного шлюбу, то країни ЄС мають перешкодити возз'єднанню сім'ї для членів подружжя з країн, що не входять до складу ЄС.

Водночас Лондон подбає про те, щоб в майбутньому до країни потрапляло значно менше працівників низькооплачуваних професій із метою отримання права на соціальні виплати та компенсації. У разі тривалого, незвичайно чисельного притоку таких працівників, дозволяється певний вид такого собі "стоп-крану". У такому разі громадяни інших країн-членів ЄС матимуть право на такі виплати лише через чотири роки перебування і роботи в країні. Великобританії нададуть право користуватися таким механізмом упродовж семи років.

Водночас ініційовані Лондоном реформи стосуються також і політичних змін у ЄС. Так, у майбутньому значно посилиться роль національних парламентів у Союзі. Вони зможуть отримати право на свого роду "червону картку" для задумів та планів ЄС. Утім, аби скористуватися ним, має бути досягнутий високий поріг. У випадку з загальноєвропейськими проектами, які стосуватимуться усіх 28 країн-членів, для блокування рішення буде потрібна незгода щонайменше 16 національних парламентів. У такому випадку країни-члени ЄС мають обговорити сумніви під час "всеосяжної дискусії".

Крім цього, Лондон відмовився від участі в політиці "дедалі тіснішого союзу", яку передбачали наявні угоди щодо ЄС. Згідно з досягнутим компромісом, Лондон не можна "зобов'язувати до подальшої політичної інтеграції". Тож пункти щодо "дедалі тіснішого союзу" у європейських угодах віднині не стосуватимуться Великобританії.

Нагадаємо, раніше британський прем'єр-міністр Девід Кемерон заявив, що Великобританії матиме в Європейському союзі "особливий статус".