ua en ru

Меркель закликала банківський сектор Європи і інших країн узяти на себе великі збитки по грецьких облігаціях

Канцлер ФРН Ангела Меркель закликала банківський сектор Європи і інших країн взяти на себе великі збитки по грецьких облігаціях. Відповідну заяву вона зробила в ході свого виступу в парламенті країни перед голосуванням з питання збільшення Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF), передає Reuters.
Меркель не уточнила розміру можливих збитків, проте відзначила, що розширення участі фінансового сектора в скупці грецьких боргових паперів повинне дозволити республіці, що знаходиться на межі дефолта, до 2020 р. понизити відношення боргу до ВВП до 120%. Згідно прогнозам, за підсумками 2012 р. цей коефіцієнт складе 180%. Канцлер Німеччини також закликала вести постійний моніторинг фінансової ситуації в Греції, при цьому додавши, що одні лише списання не зможуть стабілізувати економіку цієї країни.
Аналітики вважають, що при таких параметрах банки повинні погодитися на втрати по грецьких облігаціях у розмірі 50-60%. Нагадаємо, за підсумками літнього саміту фінансовий сектор дав згоду на участь в новій програмі порятунку Греції, в рамках якої планувався обмін існуючих облігацій на нових (30-річні і 15-річні), причому банки погодилися на втрату 21% чистої приведеної вартості за паперами, що належать їм.
Перед сьогоднішнім голосуванням в бундестагу з питання збільшення EFSF Меркель призвала законодавців схвалити відповідний законопроект і врятувати євро, від якого, за її словами, залежить цілісність і майбутнє всієї Європи.
Коментуючи цілі, що стоять перед Євросоюзом (ЄС) в цілому, канцлер ФРН вказала на необхідність внесення змін в засадничі документи блоку, а також притягнення до відповідальності тих країн, які порушують діючі бюджетні нормативи. Вона також виступила за посилення стабільності ЄС і закликала виробити відповідні пропозиції до грудня 2011 р.