ua en ru

Меркель і Саркозі зустрінуться в Берліні для обговорення спірних питань щодо боротьби з кризою

Канцлер Німеччини Ангела Меркель і Президент Франції Ніколя Саркозі зустрінуться сьогодні в Берліні для докладного обговорення способів боротьби з борговою кризою єврозони, загрозливої для стабільності світової економіки, передає Reuters.
Сторони планують обговорити, як впоратися з ситуацією в Греції, запобігти розповсюдженню кризи за межі Євросоюзу (ЄС) і укріпити позиції європейських банків. Крім того, буде за торкнута тема подальшої долі франко-бельгійського банку Dexia, який став першою жертвою кризи.
"Майбутнє Dexia обов'язково буде однією з тем франко-німецьких переговорів, проте ключовою лінією зустрічі стане, звичайно, боргова криза в Греції, оскільки крах банків є лише наслідком розвитку грецького сценарію", - повідомило неназване джерело в Міністерстві фінансів Франції. Воно підтвердив прогнози аналітиків, що переговори Меркель і Саркозі концентруватимуться на можливості виділення чергового кредитного траншу Греції, казна якої спустіє не пізніше за середину листопада 2011 р.
Крім того, передбачається, що лідери двох країн обговорять сьогодні питання рекапіталізації європейських банків (за оцінкою міністра фінансів Ірландії Майкла Нунана, вона обійдеться Європі в суму більше 100 млрд євро, тоді як, на думку аналітиків Міжнародного валютного фонду, цей процес вимагає не менше 200 млрд євро). Варто відзначити, що Меркель і Саркозі розходяться з питання проведення рекапіталізації, оскільки Франція має намір використовувати Європейський фонд фінансової стабільності (EFSF) як джерело засобів для рекапіталізації своїх банків, тоді як Німеччина вважає, що до резервів EFSF (вони дорівнюють 440 млрд євро), варто удатися лише в крайньому випадку.
Ще одним каменем спотикання між Парижем і Берліном є питання використання ресурсів EFSF в цілях недопущення розповсюдження боргової кризи за межі Греції, якщо остання не виконає зобов'язання, взяті перед міжнародними кредиторами. Меркель вважає, що необхідно обмежити суму фінансової допомоги для кожної охопленої кризою країни блоку ЄС і встановити тимчасові рамки для викупу облігацій, тоді як Саркозі вважає, що подібні директиви не обов'язкові.
Світова спільнота чекає від лідерів провідних економік єврозони конструктивного рішення з питання боротьби з кризою, яка похитнула світові ринки.