ua en ru

Меркель і Олланд поручилися за виконання Євросоюзом своїх завдань щодо газових домовленостей України та РФ

Меркель і Олланд поручилися за виконання Євросоюзом своїх завдань щодо газових домовленостей України та РФ
Канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд поручилися за виконання Євросоюзом своїх завдань щодо газових домовленостей України і Російської Федерації.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд поручилися за виконання Євросоюзом своїх завдань щодо газових домовленостей України і Російської Федерації. Про це йдеться у спільній заяві лідерів двох країн за підсумками газових переговорів у Брюсселі, передає Deutsche Welle.

Зокрема, Меркель і Олланд підкреслили, що Євросоюз, США, країни G7 і Міжнародний валютний фонд виконають свої завдання щодо реалізації досягнутих домовленостей.

Крім цього, в заяві наголошується, що Меркель і Олланд провели ввечері 30 жовтня телефонні переговори з президентами Росії і України Володимиром Путіним і Петром Порошенком, які також підтримали підсумки газових переговорів.

Також дипломати відзначили необхідність виконання плану врегулювання українського кризи, погодженого 5 вересня в Мінську, і висловили надію на відновлення діалогу між київською владою і сепаратистами.

Нагадаємо, у Брюсселі ввечері 30 жовтня за підсумками тристоронніх переговорів України з Росією за участю Європейського союзу підписали документи, що регулюють умови подальших постачань газу.

З боку Євросоюзу свій підпис під документом поставив комісар ЄС з енергетики Гюнтер Еттінгер, з боку України і Росії - міністри енергетики обох країн Юрій Продан та Олександр Новак.

Комісар ЄС заявив, що 1,4 млрд дол. Україна сплатить негайно, використовуючи кошти МВФ і ЄК, а до кінця 2014 р. буде сплачено ще 1,65 млрд дол.

Повідомляється, що Україна підтвердила наявність коштів на оплату 4 млрд куб. м газу в листопаді-грудні 2014 р. Після передоплати російська сторона зобов'язується поставити газ.

За словами Новака, ціна буде визначатися відповідно до формули контракту від 2009 р. З листопада 2014 р. по березень 2015 р. буде діяти знижка в розмірі 100 дол., яку в найближчі дні затвердить Уряд РФ.

Також в Брюсселі було підписано додаткову угоду до контракту між російським "Газпромом" і НАК "Нафтогаз України".

Додаткова угода на рівні компаній регулює технічні питання відновлення постачань.