ua en ru

Мерія в Італії відмовила Україні у перейменування "Площі мучеників Одеси"

Мерія в Італії відмовила Україні у перейменування "Площі мучеників Одеси"

Мерія італійського міста Черіано-Лагетто відмовилася на прохання посольства України перейменовувати "Площа мучеників Одеси". Про це італійському виданню MonzaToday заявив мер Данте Каттанео (на фото).

"Не повинно бути ніякого втручання з боку іноземної держави у справи Черіано-Лагетто. І я сподіваюся, що Італія захистити цей принцип. Я б хотів, щоб всі ці смерті, в 2014 р. і в 1941 р., пам'ятали, а не дратували когось", - заявив Каттанео.

Він також уточнив, що рішення назвати площу в пам'ять про загибель людей в Одесі в 1941 р і в травні 2014 р місцеві власті ухвалили у листопаді 2014 р., а не в кінці січня 2015 р., як повідомили в російських ЗМІ.

"Новини "несвіжі", оскільки рішення було прийнято в листопаді 2014 р. Але це з'явилося в міжнародних засобах масової інформації наприкінці січня, тому що потрапило на телебачення Російської Федерації", - зазначив мер.

В кінці січня 2015 р. посол України в Італії Євген Перелигін в інтерв'ю MonzaToday заявив, що просить місцеву владу Черіано-Лагетто внести зміни в прийняту резолюцію щодо перейменування площі. По-перше, Він попросив змінити фразу "самопроголошені київська влада", а по-друге, - прибрати згадку про події травня 2014 р. в Одесі рішення про найменування Площі мучеників Одеси".

За словами Перелигіна, вираз "самопроголошені київські власті" щодо нових влади України некоректно, оскільки всі країни, включаючи влади Італії, визнали легітимність української влади.

А що стосується подій в Одесі в травні 2014 р., то, на думку посла, їх некоректно пов'язувати з подіями 1941 р., коли Одеса була окупована німецько-фашистськими військами і там були вбиті протягом трьох днів близько 35 тис. євреїв в ході етнічної чистки.За словами Перелигіна, в травні 2014 р. в Одесі десятки людей загинули в ході зіткнення двох груп, і розслідування цих подій ще не завершено - немає рішення суду.

У свою чергу мер Чериано Лагетто заявив MonzaToday, що зазначена фраза про владу України у резолюції виправлена, а що стосується площі - все залишиться, як є.

Нагадаємо, 2 травня 2014 р. в Одесі сталися сутички між проросійськи налаштованими активістами з одного боку і прихильниками нового уряду України - з іншого. В ході заворушень частина проросійських прихильників сховалася в Будинку профспілок. Там сталася пожежа. У результаті, загинули 48 людей.

Правоохоронні органи України завершили розслідування цих заворушень у кінці вересня 2014 р. Звинувачення були пред'явлені 24 особам.