ua en ru

Мерія Донецька почала підготовку до референдуму 11 травня, - ЗМІ

Мерія Донецька почала підготовку до референдуму 11 травня, - ЗМІ

Управління освіти виконавчого комітету Донецької міської ради дозволив загальноосвітнім закладам міста надати приміщення для проведення так званого референдуму 11 травня, який ініціювала незареєстрована громадська організація "Донецька республіка". Про це повідомляє місцеве видання "Новини Донбасу".

Згідно з інформацією, начальники районних управлінь освіти сьогодні провели засідання з директорам шкіл і дозволили їм організувати на ділянках, які були відкриті для проведення виборів Президента України 25 травня, дільниці для проведення так званого референдуму. При цьому, як повідомляють журналісти, директори шкіл отримали суворе розпорядження знищити всю українську державну символіку і зняти державні прапори з фасадів своїх навчальних закладів.

Ситуацію з цього приводу прокоментував Донецький міський голова Олександр Лук'янченко в ході прес-конференції 7 травня: "Перше. Люди не розуміють, яка є законодавча база для його проведення. Друге. Питання, яке сформульоване в бюлетенях, звучить наступним чином: "Чи підтверджуєте ви акт про державну незалежність Донецької народної республіки?". На мітингах і площах, коли звучали заклики про референдум, звучали питання про федералізацію, про податкової автономії, про статус мови, але не звучало питання про створення окремої держави".

За словами міського голови, непорозуміння у донеччан виникає щодо організації референдуму. "Через те, що немає законодавчої бази, незрозуміло, хто несе відповідальність за підрахунок голосів, як здійснюється контроль, як захищені бюлетені. Виходить так, що 12 травня організатори просто оголосять цифри і всі повинні повірити? Можна, звичайно, обдурити людей, які будуть дивитися новини по телевізору, але як пояснити донеччанам і жителям регіону, що референдум був, і був чесним, - я не розумію", - сказав Лук'янченко.

Гостро стоїть питання забезпечення безпеки в ході проведення референдуму, оскільки в даний час у людей на руках дуже багато незареєстрованої зброї. "Я вважаю, що референдум обов'язково необхідний, він назрів. Але не в такій формі і не з такими питаннями. Необхідно, щоб людей не вводили в оману самим словом "референдум". Він повинен бути спрямований на те, щоб життя кожного мешканця Донбасу, Південного сходу України чи країни в цілому стало краще. Ось це головне завдання референдуму, на мій погляд. Питання для референдуму потрібно обговорювати територіальною громадою міста даній території і тривалий час", - резюмував Лук'янченко.