ua en ru

Мер Запоріжжя Сін сподівається на збереження Запорізького заводу феросплавів

Голова міської ради Запоріжжя Олександр Сін сподівається, що Запорізький феросплавний завод не буде зупинений. Про це Син повідомив, коментуючи ситуацію навколо ПАТ "ЗЗФ".

На думку мера Запоріжжя, ймовірність того, що проблеми підприємства будуть вирішені позитивно вже найближчим часом досить висока.

"Я можу сказати, що губернатор Запорізької області Олександр Пеклушенко сьогодні робить все можливе і неможливе для того, щоб ЗЗФ продовжував працювати, він займає з цього питання дуже принципову позицію. І завдяки цьому, поки процес розвивається в позитивному напрямі. Зараз ми знаходимося до вирішення цього питання набагато ближче, ніж це було ще місяць тому", - відзначив Сін.

Говорячи про позицію міського керівництва, Син підкреслив, що повністю підтримує ініціативи Пеклушенко, спрямовані на швидку стабілізацію ситуації на ЗЗФ.

"Я просто по-іншому не можу дивитися на цю проблему, тому що не вирішення цього питання спричинить серйозні наслідки для міста та держави в цілому. Для Запоріжжя збереження феросплавного заводу вкрай важливе завдання і справа не тільки в тому, що міський бюджет втратить більше 70 мільйонів податкових відрахувань, якщо ЗЗФ зупиниться, гірше те, що люди можуть залишитися без зарплат. Тому я навіть не хочу думати про те, що ЗЗФ може зупинитися", - підсумував мер Запоріжжя.

У свою чергу, доцент кафедри економіки промисловості Національної металургійної академії України Андрій Педько, коментуючи проблеми з якими зіткнувся ЗЗФ нагадав, що 15 жовтня можуть зупинитися два з трьох українських феросплавних заводів - Запорізький і Стахановський.

"В результаті, наступний рік наша країна ризикує зустріти без феросплавної галузі. З урахуванням того, що феросплавна промисловість є однією з ключових підгалузей чорної металургії, є критично важливим перехід до економічно обґрунтованими тарифами на електроенергію для феросплавних підприємств, у собівартості продукції яких значна питома вага займає електроенергія", - переконаний експерт.

За його словами, такий же підхід до тарифоутворення повинен поширюватися і на електросталеплавильне виробництво.

"Здається, що в іншому випадку не варто розраховувати на довгостроковий успіх реалізовуються і вже реалізованих масштабних інвестиційних проектів, наприклад введеного в експлуатацію заводу "Інтерпайп сталь" або споруджуваного електросталеплавильного комплексу на "Донецьксталі", - додав Педько.