ua en ru

МЕР РФ: Вступ Росії до СОТ може затягнутися на роки

Вступ Росії до Світової організації торгівлі (СОТ) може затягнутися на роки, якщо російській делегації не вдасться погодити принципові питання до кінця липня 2011 р. Про це повідомила журналістам голова Міністерства економічного розвитку (МЕР) РФ Ельвіра Набіулліна, передає РБК.

"Дуже складний графік. Для того щоб завершити процес приєднання до кінця 2011 р. - початку 2012 р., нам потрібно до кінця липня домовитися по всіх істотних питаннях: промзбірка, режим імпорту м'яса, підтримка сільського господарства, ветеринарні та фітосанітарні заходи", - сказала Набіулліна.

"Що стосується перших трьох питань - ми повинні домовитися з партнерами до кінця липня. Якщо ми цього не встигнемо зробити, то, звичайно, на всі інші процедури, на решту процесу підуть роки. Або ми зараз проявимо конструктивний підхід, або це буде дуже велика пауза", - додала міністр.

Днем раніше під час своєї програмної промови на відкритті форуму Президент Росії Дмитро Медведєв заявив, що від Москви вимагають "непристойно багато поступок" при вступі у СОТ. За його словами, Росія вже давно готова до вступу в цю організацію "більше інших країн", проте до неї висуваються все нові і нові умови. "Такий підхід є неприйнятним", - підкреслив він, додавши, що на відверто невигідні умови Росія не має наміру погоджуватися.

Переговори про вступ Росії до СОТ тягнуться більш 15 років. За правилами організації перед отриманням членства країні-кандидатові необхідно отримати дозвіл на це у кожного учасника СОТ. Найбільш важкі переговори велися з США, Євросоюзом і Китаєм.

В останні тижні до вже існуючого комплексу проблем додався і глава Росспоживнагляду Геннадій Онищенко, чиї заборони на європейські огірки та інші овочі змусили ЄС пов'язати питання ембарго з питанням вступу Росії у СОТ.