ua en ru

Мер Москви Ю.Лужков не має наміру йти з посади

Мер Москви Юрій Лужков у відставку не піде. Відповідну заяву столичний градоначальник зробив в інтерв'ю телеканалу РЕН-ТБ, повідомляє РБК. На питання, чи згоден Ю.Лужков із звинуваченнями, висловленими в його адресу останнім часом, він відповів: "Виправдовуватися - це не той спосіб на Русі, щоб себе захистити". "Я відповідаю однозначно: це бруд, каша, зібрана для того, щоб впливати на мера", - додав мер.
Ю.Лужков також наголосив, що ніколи не давав преференцій своїй дружині. На питання, змогла б президент ЗАТ "Інтеко" Олена Батуріна стати найбагатшою жінкою в країні, якби не була дружиною столичного мера, відповів: "Моя дружина - дуже талановата людина. Це визнають всі, хто з нею стикався по роботі". "Вона була б ще багатшою людиною, якби не була дружиною мера Москви", - переконаний Ю.Лужков.
Нагадаємо, що останнім часом на тлі відставок "губернаторів-старожилів" в ЗМІ з'явилася безліч коментарів від політологів і експертів з приводу можливого відходу Ю.Лужкова з поста мера Москви. Він очолює столичну адміністрацію впродовж 18 років і є одним з останніх "довгожителів" серед голів суб'єктів Федерації. Цього року подали у відставку президент Татарстану Мінтімер Шаймієв, президент Башкирії Муртаза Рахимов і президент Калмикії Кирсан Ілюмжінов, також як і Ю.Лужков, що прийшли до влади в 90-х роках.
Вперше Ю.Лужков був призначений мером Москви 6 червня 1992 р. після відходу у відставку попереднього градоначальника Гаврила Попова. У червні 1996 р. Ю.Лужков переміг на виборах мера столиці, набравши близько 95% голосів москвичів. Після цього він ще двічі перемагав на виборах - в грудні 1999 р. і в грудні 2003 р. На останній п'ятий термін Ю.Лужков був затверджений в кінці червня 2007 р. вже після скасування губернаторських виборів в Росії.