ua en ru

Мексика має намір відкрити нафтовий ринок для іноземних компаній

Президент Мексики Пенья Ньєто представив законопроект щодо радикальної зміни нафтової індустрії на розгляд конгресу країни. За інформацією агентства Bloomberg, мексиканська влада хоче змінити колишню модель видобутку нафти в країні, яка існує вже 75 років. Мова йде про зміну конституції Мексики і відкриття нафтового ринку країни для іноземних компаній.

Президент Мексики Пенья Ньєто (на фото) представив законопроект щодо радикальної зміни нафтової індустрії на розгляд конгресу країни. За інформацією агентства Bloomberg, мексиканська влада хоче змінити колишню модель видобутку нафти в країні, яка існує вже 75 років. Мова йде про зміну конституції Мексики і відкриття нафтового ринку країни для іноземних компаній, повідомляє телеканал "Росія 24".

У 1938 р. в Мексиці був прийнятий закон про націоналізацію нафтової промисловості. Видобутком нафти в країні могли займатися тільки мексиканські компанії без залучення іноземних інвестицій. Була створена державна компанія Petroleos Mexicanos (Pemex), яка отримала статус природної монополії у нафтовому сегменті.

За новим законопроектом планується розділити Pemex на кілька частин. Крім того, влада країни також хоче відмовитися від держмонополії в сегменті генерації електроенергії. При цьому і Comision Federal de Electricidad (CFE). і Pemex залишаться в руках держави.

Згідно заявам міністра енергетики Мексики Хоакіна Колдвелла в якості основного варіанту майбутньої моделі видобутку вуглеводнів планується використовувати так звану "Угода про поділ ризиків". Воно вже діє в таких країнах, як Еквадор і Болівія. Права на запаси нафти залишаться у державній власності.

Свою зацікавленість в розробці і видобутку нафти в Мексиці вже висловлювали такі компанії, як Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, Chevron і Repsol. Проти приватизації компанії вже неодноразово влаштовували акції протесту.

Варто відзначити, що мексиканська влада йде на такі кардинальні заходи не від хорошого життя. Pemex несе серйозні збитки. За підсумками II кварталу збитки компанії склали 3,8 млрд дол. Відзначається істотне зниження обсягу видобутку і експорту нафти.

За даними Міненергетики Мексики, у 2004 р. обсяг видобутку нафти в країні становив 3,4 млн барелів у день. Наступні 8 років поспіль показники неухильно знижувалися і в 2012 р. склали лише 2,25 млн барелів у день. Проблема спаду видобутку полягає не тільки в нестачі грошей у Pemex.

Найбільше родовище Мексики - Кантарелла - було відкрито у 1976 р. Дане родовище відноситься до класу супергігантів. За багатьма оцінками і об'єктивних показників з видобутку Кантарелла знаходиться на стадії активного виснаження. Як у цій ситуації допоможе приватизація нафтової промисловості Мексики, поки не ясно.