ua en ru

Меджліс просить Раду закріпити статус кримськотатарського народу як корінного в Криму

Меджліс кримськотатарського народу звернувся до Верховної Ради України із закликом закріпити законами статус кримськотатарського народу як корінного народу Криму.

Меджліс кримськотатарського народу звернувся до Верховної Ради України із закликом закріпити законами статус кримськотатарського народу як корінного народу Криму. Про це повідомила прес-служба апарату Верховної Ради України.

У зверненні Меджлісу кримськотатарського народу до Верховної Ради України, до всього Українського народу - громадян України всіх національностей за підписом голови Меджлісу Рефата Чубарова, зокрема, йдеться про підтвердження визнання України як суверенної і незалежної держави в існуючих кордонах; рішуче засуджується акт агресії з боку Російської Федерації та план по анексії Криму; не визнається легітимним кримський референдум 16 березня 2014 р., який проводиться з метою змінити територіальну приналежність Криму; категорично відкидаються будь-які спроби визначити майбутнє Криму без вільного волевиявлення кримськотатарського народу.

При цьому наголошується, що реалізація права кримськотатарського народу на самовизначення на своїй історичній Батьківщині повинна здійснюватися у складі суверенної і незалежної української держави.

"Меджліс також звертається до парламенту із закликом приєднатися до декларації ООН про права корінних народів і закріпити законами та іншими правовими актами України статус кримськотатарського народу як корінного народу Криму", - йдеться у повідомленні.

"Меджліс закликає Верховну Раду та інші вищі органи державної влади негайно і спільно з ООН, ОБСЄ, Радою Європи, Європейським союзом забезпечити "вільне волевиявлення на здійснення кримськотатарським народом невід'ємного права на самовизначення на своїй історичній території - в Криму", - повідомляє прес-служба апарату ВР.

Голова Верховної Ради України, в.о. Президента України Олександр Турчинов доручив профільним парламентським комітетам терміново опрацювати дане звернення меджлісу.