ua en ru

Меджліс кримських татар судиться з РФ в Європейському суді

Меджліс кримських татар судиться з РФ в Європейському суді Фото: ЄСПЛ расмотрит позов проти Меджлісу РФ

Так звані російські влади в Криму включили Меджліс в список екстремістських організацій і заборонила його діяльність

Меджліс кримськотатарського народу подав скаргу в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ). Про це в четвер, 30 березня, повідомив правозахисний центр "Меморіал" (Москва), який разом з Європейським центром захисту прав людини (Англія) та Української Гельсінської групою представляє інтереси Меджлісу в ЄСПЛ.

Причиною позову став той факт, що так звані російські влади включили Меджліс в список екстремістських організацій і заборонила його діяльність.

У квітні минулого року так званий Верховний суд в аннексированном Криму визнав Меджліс екстремістською організацією. Верховний суд РФ відхилив апеляційну скаргу Меджлісу 29 вересня 2016 року. Також 12 квітня 2016 року так званий прокурор Криму призупинив діяльність Меджлісу.

Як зазначається в повідомленні, правоохоронці задокументували 18 насильницьких зникнень, які досі не розслідувані. Тіла кількох активістів знайшли зі слідами побиття і тортур.

Влада незаконно обшукують мечеті, ісламські школи і приватні будинки кримських татар. Багато були змушені виїхати в Україну або в материкову Росії.

Нагадаємо, в окупованому Криму викрали кримського татарина Адилова.