ua en ru

Медведєв: Україна може за прикладом Білорусії звернутися до Росії з проханням про "інтеграційну" знижку на газ

Україна може за прикладом Білорусії звернутися до Росії з проханням про "інтеграційну" знижку на газ. Відповідну точку зору висловив сьогодні в бесіді з журналістами російський президент Дмитро Медведєв.
"У газових відносинах з Білорусією у Росії теж були проблеми. Але ми вийшли на нормальний рівень взаєморозуміння. Ми домовилися, що РФ придбаває "Бєлтрансгаз". Тому до Мінська буде застосована так звана інтеграційна знижка", - пояснив глава РФ.
"Ось таким шляхом, мені здається, треба йти і нашим українським друзям", - підкреслив Медведєв, додавши, що всі діючі договори між Росією і Україною щодо газу повинні виконуватися до тих пір, поки не будуть укладені нові контракти.
Україна вже не раз висловлювала невдоволення поточними цінами на російський газ. "Газпром" не раз натякав, що готовий пом'якшити цінове питання в обмін на контроль українських газотранспортних активів.
Угода про постачання і транзит газу строком на 10 років між "Газпромом" і "Нафтогазом Україна" було укладено під час правління президента Віктора Ющенка. Ті угоди були підписані ще на початку 2009 р. за підсумками переговорів Володимира Путіна і Юлії Тимошенко, яка займала тоді посаду голови українського уряду.