ua en ru

Медведєв: Росія не може ігнорувати вступ країн-сусідів до НАТО

Росія не може ігнорувати вступ країн-сусідів, наприклад, Грузії чи України, в НАТО, оскільки військова міць Північноатлантичного альянсу спрямована "певним чином". Про це заявив прем'єр-міністр Російської Федерації Дмитро Медведєв в інтерв'ю грузинської телекомпанії "Руставі-2".

"Кожна країна має право визначати свою приналежність до того чи іншого військово-політичного альянсу, інтеграційного об'єднання. Але ми виходимо не з ваших підходів, а виходимо з наших підходів. Вони полягають в наступному (це наш національний підхід, у вас є свій підхід) : якщо поблизу Росії - а я нагадаю, Росія дуже велика країна з величезним ядерним арсеналом, ми не можемо це ігнорувати - буде держава, яка є членом іншого військово-політичного альянсу, ядерні ракети якого, як відомо, націлені на об'єкти, що знаходяться на території Російської Федерації ... Так, ми з НАТО партнерствуем, але факт залишається фактом ", - підкреслив він.

У відповідь на те, що кореспондент навів приклад балтійських країн - членів НАТО, Д.Медведєв зауважив: "А ви вважаєте, нам подобається, що вони члени НАТО? Нам це точно так само не подобається. Вони стабільні сусіди".

За його словами, він би хотів, щоб і в Росії з Грузією були стабільні відносини. Але питання в даному випадку не в стосунках між людьми, а в міждержавних відносинах, а вони в цьому випадку шикуються за іншими принципами, додав він.

"Якщо Грузія або якась інша країна - неважливо, Україна, якась ще країна - стає членом відповідного військово-політичного альянсу, ми цей факт не можемо ігнорувати", - заявив Медведєв.

За його словами, Росія не може ігнорувати той факт, що військова міць "все-таки спрямована певним чином".

"Я не знаю, що буде через п'ятдесят-сто років. Може бути, все буде зовсім просто і добре, дай бог, але поки це так. І в цьому сенсі вступ до Північноатлантичного блоку Грузії нічого не додає. І це, мені здається, дуже важливо усвідомити ", - підкреслив прем'єр Росії.