ua en ru

Медведєв доручив главі Міненерго РФ продовжити газові переговори з Україною

Прем'єр-міністр Російської Федерації Дмитро Медведєв в ході сьогоднішньої робочої зустрічі доручив міністру енергетики Росії Олександру Новаку продовжити тристоронні переговори за участю України, Росії і ЄС щодо відновлення поставок природного газу.

Прем'єр-міністр Російської Федерації Дмитро Медведєв в ході сьогоднішньої робочої зустрічі доручив міністру енергетики Росії Олександру Новаку продовжити тристоронні переговори за участю України, Росії і ЄС щодо відновлення поставок природного газу. Про це повідомляє прес-служба Міненерго РФ.

"Це наша історична позиція, причому вельми сприятлива, як ми вважаємо, для України, але, безумовно, потрібно продовжити пошук компромісів, потрібно продовжити контакти при розумінні того, що по боргах треба платити, але умови для України в такій ситуації повинні бути досить прийнятними, на що і спрямована зараз ваша зустріч за участю Єврокомісії. Думаю, що це має в даний момент цілком позитивний такий ефект. Тому прошу ці переговори продовжити", - заявив Медведєв.

Відзначимо, раніше сьогодні міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Продан повідомив, що тристоронні газові переговори у форматі Україна - Європейська Комісія - Росіяможуть відбутися через тиждень.

Нагадаємо, раніше міністр енергетики РФ Олександр Новак заявив, що дата наступного раунду газових переговорів між Україною, Росією і ЄС буде визначена після 7 жовтня.

Попередня тристороння зустріч відбулася 26 вересня в Берліні, де Україна, Росія і Єврокомісія обговорили пропозиції Єврокомісії щодо врегулювання кризи, і зараз продовжують пошук компромісного варіанту. Зокрема, єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер заявив журналістам, що ЄС і РФ погодили так званий "зимовий пакет".

Проект "зимового пакету" передбачає, що Україна до кінця 2014 р. сплатить Росії 3,1 млрд дол. боргу за газ, а "Газпром" зобов'язується поставити 5 млрд куб. м газу за 385 дол. після оплати Україною 2 млрд дол. боргу. Дія цього договору розраховане на 6 місяців.