ua en ru

Медведєв доручив "Газпрому" і Міненерго представити пропозиції щодо реакції Росії на 3-й енергопакет ЄС

Президент РФ Дмитро Медведєв доручив голові ВАТ "Газпром" Олексію Міллеру та міністру енергетики РФ Сергію Шматко представити пропозиції щодо співпраці з Європою з урахуванням 3-го енергопакету. "Я хотів би, щоб сьогодні міністр енергетики і голова правління "Газпрому" представили свої пропозиції про те, яким чином вибудовувати наші відносини з європейськими партнерами з урахуванням правил реалізації так званого "третього енергетичного пакета", - сказав Президент на засіданні Ради безпеки РФ, фрагменти якого були показані в ефірі телеканалу "Вести-24".
За оцінкою Медведєва, події останнього часу народжують проблеми у сфері газового співробітництва з європейськими країнами. "На жаль, останнім часом стався цілий ряд подій, які створюють проблеми газового співробітництва. Я маю на увазі і його нормативну основу, і договірну основу, і, нарешті, організацію цього процесу", - заявив Медведєв.
Президент також зазначив, що російська сторона буде виконувати всі існуючі договори і угоди, які діють далеко не перший рік, "які завжди були добротною базою для нашої енергетичної співпраці". "Але у справах енергобезпеки потрібно подумати і про майбутнє", - сказав він.
"Третій енергопакет" був затверджений 3 вересня 2009 р., а його застосування в країнах - членах Європейського союзу почалося 3 березня 2011 р. "Третій енергетичний пакет" - законодавча ініціатива Європейської комісії, що містить пропозиції щодо подолання труднощів, що виникли на європейському енергетичному ринку в процесі його лібералізації. Основні положення пакету передбачають переважно правове роз'єднання вертикально інтегрованих енергетичних компаній і обмеження інвестицій з третіх країн. Мета документа - завершити побудову єдиного електроенергетичного і газового ринку ЄС. Пакет названий третім, тому що на даний момент законодавче оформлення процесу інтеграції в енергетичному секторі Євросоюзу пройшло два етапи.