ua en ru

Медведєв оцінює загальний борг України перед РФ в 16 млрд дол

Прем'єр Росії Дмитро Медведєв оцінює борг України перед Росією в 16 млрд дол., в тому числі 3 млрд дол. по позиці, 2 млрд дол. боргу за газ і 11 млрд. за "харківськими угодами".

Прем'єр Росії Дмитро Медведєв оцінює борг України перед Росією в 16 млрд дол., в тому числі 3 млрд дол. по позиці, 2 млрд дол. боргу за газ і 11 млрд. за "харківськими угодами". Про це заявив прем'єр РФ Дмитро Медведєв на нараді з постійними членами Ради безпеки РФ, передає прес-служба Президента РФ.

"Зараз Україна і так має досить значний борг перед Російською Федерацією, як державний, так і корпоративний, включаючи 3 мільярди позики, які ми їм нещодавно надали, у відповідності з вашими домовленостями, у вигляді купівлі євро-облігаційної позики. І накопичену заборгованість "Газпрому" - близько 2 мільярдів доларів. Таким чином, сукупний обсяг зобов'язань розростається до дуже значної суми", - зазначив Медведєв.

"16 мільярдів доларів. Вважаю, що ми такі гроші не можемо втрачати з урахуванням того, що наш бюджет теж має свої труднощі. Запропонував би розглянути ці питання в установленому порядку", - додав він.

Нагадаємо, Росія має намір вимагати від України повернути 11 млрд дол. за угодами, підписаними в Харкові 21 квітня 2010 р і передбачають знижку на газ для України в обмін на продовження перебування в Криму Чорноморського флоту РФ до 2042 р.

Раніше глава Мін'юсту України Павло Петренко заявив, що Україна має право вимагати від Росії мінімум 130 млрд дол. майна колишнього СРСР. МЗС РФ у свою чергу вважає, що для початку переговорів про "нульовий варіант" по боргах СРСР Україна повинна виплатити 20 млрд дол. компенсації.