ua en ru

Медведєв: Київ зобов'язаний виконати "Мінськ-2" в інтересах України

Медведєв: Київ зобов'язаний виконати "Мінськ-2" в інтересах України Фото: Дмитро Медведєв

На його думку, це прямий обов'язок керівників України

Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв упевнений, що, незважаючи на складнощі, влада України зобов'язана виконати "мінські угоди" в ім'я майбутнього країни. Про це він заявив в інтерв'ю телеканалу Euronews, передає ТАСС.

За оцінкою Медведєва, врегулювання в Україні "в чомусь простіше, ніж у Сирії".

"І не тільки тому, що у конфлікту немає такої міри жорсткості, а тому, що зрозуміло, як діяти. Як? На підставі "мінських угод", - пояснив голова уряду РФ.

"Вони повинні бути виконані цілком і повністю всіма сторонами. Ми до цього і закликаємо всіх. Ми закликаємо тих, хто перебуває при владі на південному сході, ми закликаємо київську владу", - звернувся Медведєв.

На його думку, значна частина того, що повинні були зробити на південному сході, зроблена.

"Найголовніше, що практично припинено бойові дії. На жаль, іноді там щось відбувається, але це все-таки не часто", - зазначив прем'єр.

На його погляд, "зараз найважливішим є політичне і юридичне вирішення тих завдань, які випливають із мінських угод".

"Хто за це відповідає? Ну, природно, Україна. Якщо Україна вважає південний схід частиною своєї території - це їхнє правове поле, це їхня компетенція, це їхні повноваження, це повноваження президента, парламенту і уряду України", - стверджує Медведєв.

"Зрозуміло, що у них важкий період. Але в ім'я майбутнього України вони просто зобов'язані це зробити. Це прямий обов'язок керівників: президента Порошенка, уряду України і парламенту", - заявив глава російського кабміну.

Він також не забув перелічити необхідні кроки: "Знайти компроміс, досягти конституційної більшості, змінити конституцію, почати застосування раніше ухвалених законів".

За його словами, "як тільки все це станеться, можна буде проводити вибори в органи місцевого самоврядування, причому, за тією формулою, яку запропонував (глава МЗС ФРН) Франк-Вальтер Штайнмаєр".

Нагадаємо, раніше у Державному департаменті США заявили, що реалізація мінських угод сповільнилася.