ua en ru

У Медведчука попередили Парубія про юридичні наслідки бездоказових звинувачень

У Медведчука попередили Парубія про юридичні наслідки бездоказових звинувачень Фото: Віктор Медведчук

Олександр Мошинський, представник Віктора Медведчука у правових питаннях, нагадав голові ВР А. Парубію, що в разі визнання судом недостовірними «нових доказів» причетності Медведчука до подій на Донбасі, про які Парубій заявив сьогодні, діям А. Парубія буде давати оцінку вже Кримінальний кодекс України.

Також юрист підкреслив, що за весь час судового процесу суд жодного разу не поставив під сумнів сам факт поширення А. Парубієм недостовірної інформації про Медведчука.

Як відомо, судова тяганина почалася 4 липня 2014 року, коли Парубій А., в той час секретар РНБОУ, на брифінгу в «Укрінформі» звинуватив Медведчука в злочинних діях, пов'язаних з ситуацією на Сході України.

«Ці брехливі звинувачення відразу ж були оскаржені Медведчуком В. в Печерському районному суді Києва, який 15.08.2014 визнав їх недостовірними і такими, які повинні бути спростовані», — повідомив Мошинський.

Але А. Парубій подав апеляцію, і 19.11.2014 року Апеляційний суд м. Києва скасував рішення Печерського суду і відмовив Медведчуку в задоволенні позовних вимог з формулюванням «відповідач Парубій А. В. в даний час не є секретарем Ради національної безпеки і оборони України, а тому не має повноважень на спростування недостовірної інформації ... на офіційній прес-конференції ... ».

Таке "абсурдне" рішення Апеляційного суду, підкреслив юрист, 4 березня 2015 скасував Вищий спецсуд з передачею справи на новий розгляд до суду першої інстанції.

«У постанові Вищого спеціалізованого суду сам факт поширення Парубієм А. недостовірної інформації про Медведчука В. не було спростовано», — зазначив Мошинський і додав, що за весь час нового розгляду справи — з 16 квітня 2015 до 7 листопада 2016 р. — відбулося 17 (!) засідань, в яких жодного разу не взяв участь сам Парубій А., ні його представник.

«З початку судового процесу в 2014 з боку Парубія суду не було надано жодного доказу на підтвердження достовірності зроблених заяв. Більш того, ще під час першого судового засідання представник А. Парубія заявив, що у позивача немає доказів того, що звинувачення А. Парубія стосуються саме Віктора Медведчука. Отже, після ретельного дослідження матеріалів справи, суд прийшов до висновку про недостовірність поширеної А. Парубієм інформації про В. Медведчука і зобов'язав Парубія спростувати її, про що і прийняв 7 листопада 2016 рішення», — зазначив Мошинський.