ua en ru

Медведчук: ЗВТ з ЄС стала пасткою для української економіки

Зона вільної торгівля (ЗВТ) з Євросоюзом (ЄС) стала пасткою для української економіки. Таку думку у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" висловив лідер руху Віктор Медведчук.

"З 1 січня 2016 року вступила в дію Угода про зону вільної торгівлі України з ЄС. Однак нових умов для торгівлі це не створює, оскільки вже з 2014-го стосовно експорту з України в Євросоюз діяв режим так званих автономних торгових преференцій", - заявив він.

Таким чином, за словами політика, півтора року українські аграрії і харчовики намагалися "освоювати" європейські ринки.

"Спроби ці в більшості своїй успіхом не увінчалися. Причин тому багато, але основною експортери називають вкрай низькі квоти на поставки українських товарів у ЄС". - додав він.

Аналізуючи ситуацію з даними, представленим українськими експортерами, Медведчук однозначно констатував: "ЗВТ з ЄС стала пасткою для української економіки і суспільства".

"Реальна економіка однозначно реагує на ситуацію, скорочуючи обсяги українського експорту в ЄС... Повіривши євроінтеграційним міфам, Україна втрачає традиційні ринки збуту. В результаті загальне зниження українського експорту до листопада 2013 року по листопад 2015 року склало близько $23 млрд. Цифра величезна в масштабах нашої економіки. Системна втрата таких колосальних коштів і стала однією з основних причин нинішнього занепаду в країні й безперервної кризи економіки", - резюмував він.