ua en ru

Медведчук заявив про скорочення експорту в результаті ЗВТ України з Євросоюзом

Медведчук заявив про скорочення експорту в результаті ЗВТ України з Євросоюзом Фото: Віктор Медведчук

На його думку, ЗВТ з ЄС є стратегічною помилкою

Через рік після початку дії зони вільної торгівлі між Україною та Європейським союзом можна говорити про скорочення українського експорту. Про це у своєму блозі написав лідер руху "Український вибір - Право народу" Віктор Медведчук.

"З 2013 по 2016 рік український експорт постійно скорочувався. Як повідомляє НБУ, тільки за перші 11 місяців 2016 року експорт українських товарів скоротився на 6,6%. За даними Держстату, в січні-листопаді 2013 року товарний експорт України становив 57,43 млрд доларів. За аналогічний період 2016-го країна змогла поставити за кордон продукції на 32,7 млрд доларів (дані Державної фіскальної служби)", - підкреслив Медведчук.

При цьому, за його словами, поки експорт скорочується, імпорт, навпаки, зростає, і найсуттєвіше збільшились поставки в Україну саме європейської продукції.

"ЗВТ з ЄС - це стратегічна помилка Києва, помилка, за яку Україна вже заплатила і продовжує платити занадто високу ціну. Українські товаровиробники не змогли зробити обіцяну експансію на європейський ринок", - вважає політик.

На його думку, про неефективність і односторонньої спрямованості ЗВТ з ЄС в Україні стало ясно відразу ж після початку її дії, як тільки були вичерпані виділені Брюсселем квоти по ряду товарних позицій, що сталося вже в січні 2016 року.