ua en ru

Медведчук: Україна несе колосальні збитки через заполітизованість газових питань

Україна несе колосальні збитки через заполітизованість газових питань. Таку думку у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" висловив лідер руху Віктор Медведчук.

"Після тривалих січневих холодів в уряді почали прозрівати: на голому популізмі зиму не пережити, країні потрібен газ... По-перше, в період зимового пікового споживання енергоресурсів на європейському ринку не завжди вистачає газу ще й для потреб України. По-друге (і це важливо знати українським споживачам газу), що б не говорили чиновники про дешевий реверс, європейське блакитне паливо все одно обійдеться дорожче російського. Причому суттєво", - зазначив він.

Медведчук вважає, що питання газових поставок заполітизоване і знаходиться поза економічною площиною, через що країна зазнає колосальних збитків.

"Яскравий приклад: у IV кварталі 2015 року ціна прямих поставок газу з Росії склав $227,36 за тисячу кубометрів. Але Київ вважав за краще закуповувати газ в ЄС і в грудні імпортував блакитне паливо в середньому по $236,99 за тисячу кубометрів (дані МЕРТ)", - заявив політик.

За його словами, цей факт підтверджують всі провідні експерти енергоринку.

"Через злочинну некомпетентність високопоставлених чиновників країна зазнає колосальних збитків. Можна не сумніватися, що всі ці сотні тисяч переплат вже включені в тарифи газо - і теплопостачання українців. Платити за геополітичні ігри та економічні прорахунки доводиться пересічним громадянам. Що ж стосується "реформаторів", то вони, покричавши для порядку щодо "газової незалежності", як завжди, залишаться безкарними", - резюмував він.