ua en ru

Медведчук: тестом на готовність слідувати рекомендаціям ВК стане позиція влади в питанні перейменування

Тестом на готовність погодитися з рекомендаціями Венеціанської комісії (ВК) стане позиція влади в питанні перейменування. Таку думку у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" висловив лідер руху Віктор Медведчук.

"Через місяць закінчується термін, протягом якого Верховна Рада повинна прийняти рішення про перейменування населених пунктів і районів з «невідповідними» назвами, а губернатори повинні зробити те ж саме стосовно іншої топоніміки (вулиць, площ і т. д.), якщо до 21 листопада подібні рішення так і не ухвалили органи місцевого самоврядування", - нагадав він.

Такі рішення, на думку Медведчука, будуть свідчити про ігнорування думки не тільки жителів відповідних населених пунктів, але і Венеціанської комісії, яка 21 грудня минулого року прийняла проміжний висновок щодо українського закону про декомунізацію.

"І те, що висновок Венеціанської комісії є проміжним, а не остаточним, ніяк не привід применшувати його значення. Воно набуло такий статус тільки з однієї причини: українська делегація стверджувала, що закон змінять з урахуванням думки європейських експертів, і просила прийняти остаточне висновок вже з урахуванням цих змін", - зазначив він.

Тим не менш і після того, як даний висновок було прийнято, в Раді так і не з'явився проект про відповідні зміни в "цей одіозний закон", додав він.

"Очевидно, депутати не відійшли ще від ударного виконання «рецептів» МВФ по бюджету і податках і у них тривають зимові канікули. Не здивуюся, якщо проект не з'явиться і через місяць. У будь-якому випадку практично виключено, що в лютому подібний проект пройде всю процедуру. Тому реальним тестом на готовність погодитися з рекомендаціями Венеціанської комісії стане найближчим часом позиція української влади в питанні перейменування", - резюмував політик.